Δυναμική των σωματιδιακών μορφών άνθρακα, αζώτου, φωσφόρου στο βόρειο τμήμα του Θερμαϊκού Κόλπου : - Αργυρόπουλος, Ηρακλής Ι. (2014)
Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της δυναμικής των σωματιδιακών μορφών του άνθρακα, αζώτου και φωσφόρου στο βόρειο τμήμα του Θερμαϊκού Κόλπου. Το βόρειο τμήμα του Κόλπου περιλαμβάνει τον όρμο και το Κόλπο Θεσσαλονίκης, τις εκβολές των ποταμών Αλιάκμονα, Λουδία και Αξιού αλλά και το τμήμα που ορίζεται ως έξοδος του Κόλπου Θεσσαλονίκης.Οι μετρήσεις των παραμέτρων διεξήχθησαν σε δίκτυο οκτώ σταθμών για τους μήνες Οκτώβριο 2006 έως Νοέμβριο 2007. Για την ανάλυση των παραμέτρων έγινε εργαστηριακή επεξεργασία των δειγμάτων όπου προσδιορίστηκαν ο οργανικός σωματιδιακός άνθρακας, το οργανικό σωματιδιακό άζωτο και ο σωματιδιακός φώσφορος. Έπειτα διεξήχθη μελέτη της χωρικής κατανομής των συγκεντρώσεων των τριών παραμέτρων με τη χρήση λογισμικού Γ.Σ.Π Μέσω παρεμβολής, οι σημειακές μετρήσεις από τους σταθμούς έγιναν συνέχεις οριζόντιες επιφάνειες αποτυπωμένες σε χάρτη. Τελική μελέτη που έγινε ήταν αυτή της στοιχειομετρικής αναλογίας (των λόγων) των συγκεντρώσεων από τις παραμέτρους (POC:PN:PP) και σύγκριση τους με τη στοιχειομετρική αναλογία Redfield (POC 106: PN 16: PP 1). Οι λόγοι αποτυπώθηκαν και αυτοί σε χάρτη μέσω παρεμβολής σε περιβάλλον Γ.Σ.Π.