Η γλωσσική επιτέλεση της εφηβικής ετεροσεξουαλικότητας : - Σαρηγιαννάκη, Δέσποινα (2014)
Η διπλωματική αυτή εργασία πραγματεύεται τη γλωσσολογική μελέτη του έμφυλου – σεξουαλικού εαυτού κάποιων εφήβων, μέσα από το λόγο που οι ίδιοι παράγουν, στα πλαίσια της ηλεκτρονικής κοινότητας πρακτικής του facebook «Τα μαναρια του φβ». Στα πλαίσιά της, έφηβοι χρήστες, που θέλουν να αποτελέσουν μέλη της, μπορούν να αναρτήσουν φωτογραφίες τους ή να σχολιάσουν φωτογραφίες άλλων μελών, αναφέροντας αν τους θεωρούν «μανάρια» ή όχι. Μέσα από τα σχόλια των μελών αναδεικνύονται «θηλυκά» και «αρσενικά» πρότυπα ετεροκανονικού λόγου. Δε λείπουν, ωστόσο, και τα «παραβατικά» μέλη της κοινότητας, των οποίων η γλωσσική πρακτική δε συμβαδίζει με την ετεροκανονικότητα που επιβάλλεται από την κυρίαρχη ιδεολογία. Ο λόγος αυτών των μελών αμφισβητεί τη στατικότητα της έμφυλης «ταυτότητας» και της σεξουαλικής «επιθυμίας» σε σχέση με δεδομένες γλωσσικές πρακτικές, και δείχνει πως ίσως οι έμφυλοι και σεξουαλικοί ενδείκτες μπορούν να μετασχηματίζονται και να αμφισβητούν τις κυρίαρχες νοηματοδοτήσεις του ετεροκανονικού διπολικού κυρίαρχου γλωσσικού μοντέλου.