Κοκκομετρική ανάλυση ιζημάτων του κόλπου της Γέρας και σύγκριση μεθόδων ανάλυσης του λεπτομερούς κλάσματος (πιπέττα – laser diffraction) : - Σοφιανίδη, Σοφία (2015)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αφορά τη μελέτη του μεγέθους των ιζημάτων του κόλπου της Γέρας και τη σύγκριση των κοκκομετρικών τους χαρακτηριστικών, όπως προέκυψαν από τη διεξαγωγή δύο διαφορετικών μεθόδων κοκκομετρικής ανάλυσης του λεπτομερούς κλάσματος. Συγκεκριμένα αναλύθηκαν 46 δείγματα με βάση τη μέθοδο σκέδασης του φωτός και την κλασσική μέθοδο, που χρησιμοποιείται ευρέως στην ιζηματολογική ανάλυση, τη μέθοδο της πιπέττας. Από τις κοκκομετρικές κατανομές παρατηρήθηκε κυριαρχία αδρομερέστερων ιζημάτων περιμετρικά των ακτών του κόλπου και στην είσοδο του διαύλου και λεπτομερέστερου υλικού στο εσωτερικό του. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων, των στατιστικών παραμέτρων έδειξε ότι το μέσο μέγεθος τείνει να μειώνεται περιφερειακά του κόλπου σε σχέση με το κέντρο. Σύμφωνα με το εύρος τιμών της σταθερής απόκλισης των δειγμάτων, τα ιζήματα χαρακτηρίστηκαν από πολύ φτωχά διαβαθμισμένα έως εξαιρετικά φτωχά διαβαθμισμένα λόγω της παρουσίας πλήθους βιογενών κελυφών και θραυσμάτων. Η κοκκομετρική ανάλυση έδειξε ότι αν και το κλάσμα της άμμου που μετρήθηκε κατά την προ-εργασία της ανάλυσης του λεπτόκοκκου υλικού με τις δύο μεθόδους ήταν το ίδιο, σημαντικές διαφορές παρουσίασαν το κλάσμα του πηλού και της αργίλου. Συγκεκριμένα το ποσοστό της αργίλου που μετρήθηκε με βάση τη μέθοδο σκέδασης υποεκτιμήθηκε κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σε σχέση με τη μέθοδο της πιπέττας, ενώ αντίθετα το κλάσμα του πηλού υπερεκτιμήθηκε με βάση τη μέθοδο σκέδασης και υποεκτιμήθηκε με τη μέθοδο της πιπέττας. Τα αποτελέσματά μας συμφωνούν με αντίστοιχες μελέτες των Di Stefano et al., (2010) και των Beuselinck et al., (1998), οι οποίοι κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα, συγκρίνοντας αποτελέσματα από την ανάλυση 228 δειγμάτων.