Ακουστική διασκόπηση του μαλακού υποστρώματος στον κόλπο της Γέρας : - Μανούτσογλου, Ευαγγελία (2014)
Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η ιδιαίτερη μορφολογία του κόλπου της Γέρας που συνδέεται με την παρουσία υβωμάτων, τα οποία δομούνται από μαλακά λεπτόκοκκα ιζήματα και βενθικές συναθροίσεις και μελετήθηκαν μέσω γεωφυσικών δεδομένων, επιφανειακών δειγμάτων και βίντεο από υποβρύχια κάμερα. Από τη μελέτη του μωσαϊκού ηχογραφιών και σύμφωνα με την ποιοτική διακύμανση της ανακλαστικότητας ο πυθμένας διακρίθηκε σε πέντε τύπους, με τον τέταρτο να διακρίνεται σε πέντε υπο-τύπους λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που εμφανίζει, καθώς σε αυτόν παρατηρήθηκαν υβώματα ποικίλου μεγέθους, σχήματος, ύψους και πυκνότητας και με ένα συγκεκριμένο μοτίβο χωρικής κατανομής. Από τις κοκκομετρικές κατανομές παρατηρήθηκε η κυριαρχία αδρομερέστερων ιζημάτων περιμετρικά των ακτών του κόλπου και στην είσοδο του διαύλου, και λεπτομερέστερου υλικού στο εσωτερικό του, τα οποία συμφωνούν με τις οπτικές παρατηρήσεις (όπου διαπιστώθηκε και η παρουσία βενθικών συναθροίσεων στα υψηλής ανακλαστικότητας υβώματα) και όλα μαζί επιβεβαιώνουν τα γεωφυσικά δεδομένα. Οι τομογραφίες ανέδειξαν την ύπαρξη μιας παλαιο-επιφάνειας παλαιότερων θαμμένων υβωμάτων μεγαλύτερου αναγλύφου σε σχέση με τα σύγχρονα, ηχητικές ανωμαλίες που σχετίζονται μάλλον με αέριους υδρ/κες και πιθανόν δομών ασυνέχειας. Τα υβώματα στον κόλπο της Γέρας αποτελούν ιδιαίτερους μορφολογικούς σχηματισμούς που (i) σχηματίζονται στον κόλπο τα τελευταί ~6000, (ii) σύμφωνα με τη βιβλιογραφική έρευνα δεν έχουν παρατηρηθεί σε κάποιο αντίστοιχο περιβάλλον στον Ελληνικό αλλά και διεθνή χώρο και (iii) η δημιουργία τους φαίνεται να σχετίζεται κυρίως με την υδροδυναμική, την παρουσία αέριων υδρ/κων και την παροχή θρεπτικών από την περιβάλλουσα χέρσο.