Δίαιτα του είδους Spicara maena στην Β.Δ. Λέσβο (περιοχή Σιγρίου-Νησιώπης) : - Καλοζούμης, Απόλλων (2015)
Η Spicara maena είναι ένα μικρό ασημένιο-μπλε με ανοιχτό πράσινο-καφέ ψάρι, το οποίο μπορεί να βρεθεί σε πιο βραχώδεις πυθμένες με Posidonia oceanica. Σε αυτή την μελέτη, συλλέχθηκε συνολικά ένας πληθυσμός με 113 άτομα Spicara maena, στις δυτικές ακτές της Λέσβου (περιοχή Σιγρίου). Το δείγμα συγκεκριμένα πάρθηκε από τέσσερις περιοχές του Σιγρίου από ένα εμπορικά αλιευτικό σκάφος με τη χρήση διχτυών. Όλα τα δείγματα εξετάστηκαν στο βιολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα στομάχια και τα περιεχόμενά τους εξετάσθηκαν με τη βοήθεια ενός στερεοσκοπίου. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση των τύπων τροφής που βρέθηκαν στα στομάχια των δειγμάτων μας, ήταν η Αριθμητική Μέθοδος και η Μέθοδος Συχνότητας Εμφάνισης. Αυτές οι μέθοδοι επίσης χρησιμοποιήθηκαν για την αναγνώριση των τροφικών διαφορών ανάμεσα στη δίαιτα των αρσενικών και των θηλυκών ατόμων. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα TrophLab χρησιμοποιήθηκε για να ανιχνεύσει το τροφικό επίπεδο της Spicara maena, ενώ το πρόγραμμα SPSS (t-test) ήταν το πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε για όλες τις στατιστικές αναλύσεις μας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κύριο είδος τροφής (σε ποσοστό) που βρέθηκε στα στομάχια των δειγμάτων μας Spicara maena είναι τα Κωπήποδα (93,21%), ενώ η Ciripedia και τα Γαστερόποδα ήταν η δεύτερη διατροφική τους προτίμηση. Επιπλέον, το συνολικό μήκος και το μέγεθος του στόματος καθώς και τα μορφολογικά στοιχεία επηρεάζουν τη διατροφή της Spicara maena τόσο στην ποσότητα όσο και στους τύπους τροφής. Τέλος, τα αρσενικά άτομα ήταν μεγαλύτερα και έτσι είχαν μεγαλύτερες μορφολογικές μετρήσεις σε σύγκριση με τα θηλυκά.