Το εργοδικό θεώρημα : - Τσούρης, Πέτρος (2010)
Στην πτυχιακή αυτή εργασία παρουσίαζεται το πρώτο κύριο αποτέλεσμα της Εργοδικής Θεωρίας, δηλαδή αυτό που ο G.D.Birkhoff απέδειξε το 1931 καθώς και άλλων βασικών θεωρημάτων. Η Εργοδική Θεωρία είναι ένα μεγάλο και διαρκώς εξελισσόμενο αντικείμενο. Η γενική της έννοια είναι η μελέτη ποιοτικών ιδιοτήτων της δράσης των ομάδων σε χώρους. Στην πτυχιακή αυτή θα ασχοληθούμε με θεωρήματα σύγκλισης και μελέτη διαφόρων αναδρομικών ιδιοτήτων, εφαρμογές των οποίων είναι πολύ χρήσιμες σε διάφορους τομείς όπως είναι η Στατιστική και τα Δυναμικά Συστήματα.