Η κοινωνική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα άτομα με αναπηρία και οι εφαρμογές της στην εκπαίδευση στα ευρωπαϊκά κράτη μέλη - Κουτρέλλη, Ειρήνη (2015)
Η παρούσα πτυχιακή έχει ως σκοπό να μελετήσει και να παρουσιάσει την κοινωνική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα άτομα με αναπηρία και ειδικότερα την πολιτική της που αποσκοπεί στην βελτίωση της εκπαίδευση. Η κοινωνική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ως στόχο να προστατέψει και να κατοχυρώσει τα κοινωνικά δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ,κάτω από το πρίσμα όχι μόνο των νομικών πράξεων της αλλά και από τους θεσμούς της. Ωστόσο τα κοινωνικά δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ρυθμίζονται πρωτίστως από τις διεθνές νομικές πράξεις. Με βάση τις νομικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα Ευρωπαϊκά δικαιοδοτικά όργανα όπως το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκδικάζουν τις υποθέσεις που τους υποβάλλονται. Στην παρούσα έρευνα θα μας απασχολήσουν δυο υποθέσεις η μια αφορά το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αιτών τον Shtukaturov και στην δεύτερη περίπτωση η υπόθεση αφορά την Chacon Navas με την αίτηση της προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης .Ακόμη, επισημαίνονται οι πολιτικές των Ευρωπαϊκών χωρών και πως ενσωματώνεται ο σεβασμός των κοινωνικών δικαιωμάτων στις εθνικές έννομες τάξεις ,συγκριτικά με την Ελλάδα. Ένα κομβικό κοινωνικό δικαίωμα είναι και η εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία σύμφωνα με αυτήν ρυθμίζεται η μετέπειτα ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία. Για αυτό λοιπόν αναλύεται το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία από τα πρώτα επιχορηγούμενα προγράμματα Helios έως και την στρατηγική του 2020 .Εν κατακλείδι επισημαίνεται η εκπαιδευτική πολιτική της Ελλάδας που ως κράτος μέλος πρέπει να ενσωματώνει τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης .