Πρόσβαση των ευρωπαίων πολιτών στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας : - Πάττα, Νικολίτσα (2015)
Η παρούσα εργασία έχει τίτλο ''Πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Μια αποτίμηση της ισότητας των ευκαιριών των δύο φύλων. '' και αυτά ακριβώς είναι και τα στοιχεία που μελετάμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση από πολύ νωρίς έθεσε ως στόχο της την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στους κόλπους της και πιο συγκεκριμένα όχι απλώς τη μετακίνηση, αλλά τη δυνατότητα εγκατάστασης είτε για εκπαιδευτικούς είτε για επαγγελματικούς λόγους. Το θέμα της απασχόλησης ξεκίνησε να αποκτά ενεργό ρόλο στις συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1992, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Συνθήκης του Μάαστριχτ κι έτσι δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Απασχόλησης η οποία βασίστηκε σε πέντε πυλώνες, οι οποίοι ορίστηκαν το 1994 στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Essen. Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Απασχόλησης, θεσμοθετήθηκε με τη Συνθήκη του Άμστερνταμ τον Ιούνιο του 1997. Ο κύριος λόγος για την ίδρυση της, ήταν η υψηλή ανεργία που ταλάνιζε την Ε.Ε. και όλα αυτά είχαν αντίκτυπο στην ΟΝΕ το πρώτο μισό του 1990.Στο παρόν κείμενο, θα δούμε τους στόχους της ΕΣΑ, τις κοινές κατευθύνσεις για τις εθνικές πολιτικές απασχόλησης των χωρών μελών της Ε.Ε. και στον τρόπο με τον οποίο αυτές συνδέονται με τους κοινούς στόχους, τις αναθεωρήσεις της ΕΣΑ ανά τα χρόνια, τις οδηγίες για την απασχόληση που εισήχθησαν το 2003 με την αναθεώρηση της ΕΣΑ και τις οδηγίες της Στρατηγικής της Λισαβώνας. Ακόμη θα δούμε το ρόλο της ΕΕ στην απασχόληση και τέλος πιο συγκεκριμένα τη στρατηγική ''Ευρώπη 2020''. Επιπλέον μέρος της εργασίας, είναι η εκτεταμένη αναφορά στην επαγγελματική κινητικότητα. Δηλαδή, οι αλλαγές στην επαγγελματική κατάσταση ενός ατόμου ή στη γεωγραφική κινητικότητα, δηλαδή για τις αλλαγές στον τόπο κατοικίας ενός ατόμου στο πλαίσιο της χώρας καταγωγής του είτε έξω από αυτή. Αρχικά θα δούμε πως η κινητικότητα αποτελεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα κι αυτό διότι πιστεύει πως οι ευκαιρίες των Ευρωπαίων πολιτών αυξάνονται με τη διευκόλυνση τους να αλλάξουν τόπο κατοικίας και εργασίας, καθιστώντας έτσι την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική και δυναμική. Στο ίδιο κεφάλαιο θα παρουσιαστεί και το θεσμικό πλαίσιο για την κινητικότητα των πολιτών εντός της ΕΕ καθώς και τα ευρωπαϊκά δίκτυα πληροφόρησης κινητικότητας και εργασίας. Στο τελευταίο κεφάλαιο θα ερευνηθεί η ισότητα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών στην απασχόληση. Η ισότητα των δυο φύλων είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και γι' αυτό το λόγο συγκαταλέγεται στις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1957 όταν συμπεριλήφθηκε στη Συνθήκη της Ρώμης, η αρχή για ισότητα στις αμοιβές και ισότητα στην εργασία. Αναλυτικότερα, θα δούμε το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για την ισότητα, στη συνέχεια τη συνθήκη του Άμστερνταμ, η οποία επιβεβαίωσε τη σπουδαιότητα των ίσων ευκαιριών όπως επίσης και το σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον, έθεσε νομοθεσίες οι οποίες ανοίγουν το δρόμο για πρόοδο στο θέμα της ισότητας των φύλων στην Ευρώπη. Έπειτα θα δούμε τις διαφορές στις αμοιβές των δυο φύλων δηλαδή τη διαφορά μεταξύ των αποδοχών ανδρών και γυναικών. Εξίσου σημαντικές είναι και οι διακρίσεις μεταξύ των δύο φύλων στο χώρο εργασίας καθώς και οι διαφορετικοί τομείς αλλά και θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα οφέλη της εξάλειψης της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ των δυο φύλων καθώς και τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΕ για την εξάλειψη αυτή. Κλείνοντας βλέπουμε τη στρατηγική για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών (2010-2015), τις στρατηγικές για την ισότητα των δύο φύλων και την ίση αμοιβή που έχουν υιοθετήσει πολλές χώρες, τις εκθέσεις για την ισότητα των δύο φύλων και τις μεθόδους αξιολόγησης/κατηγοριοποίησης των επαγγελμάτων χωρίς μεροληψία λόγω φύλου.