Παραβατική συμπεριφορά των ρομά και ΜΜΕ - Κοκόζης, Φίλιππος-Ανδρέας (2014)
Στην συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία θα μιλήσουμε για το φαινόμενο της αντιμετώπισης των Ρομά και τον κοινωνικό αποκλεισμό τον οποίο βιώνει η συγκεκριμένη φυλή εδώ και πολλά χρόνια αλλά κυρίως τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, μετά δηλαδή την είσοδο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα το 2008 όπου υπήρξε μεγάλη άνοδος της δεξιάς. Στόχος της εργασίας αυτής είναι να παρουσιάσει όσο το δυνατόν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι Ρομά από την σύγχρονη κοινωνία εστιάζοντας κυρίως στην περιοχή της Λέσβου. Αρχικά στην εργασία μας θα παρουσιάσουμε κάποιες βασικές έννοιες έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό το φαινόμενο αυτό. Βασικές έννοιες που αφορούν την κοινωνιολογία του εγκληματικού φαινομένου αλλά και διάφορες θεωρητικές προσεγγίσεις οι οποίες θα αφορούν κυρίως την έννοια της παραβατικότητας. Στην συνέχεια, θα μελετήσουμε μέσα από έρευνα που θα πραγματοποιήσουμε, όλες τις πτυχές που αφορούν τις μειονοτικές ομάδες και κυρίως τους Ρομά καθώς επίσης και την παραβατική συμπεριφορά που παρουσιάζουν. Ο βασικότερος σκοπός της εμπειρικής μας έρευνας, είναι να παρουσιάσουμε τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν τα ΜΜΕ την εν λόγω φυλή και τα προβλήματα που αυξάνονται μέσα από την εικόνα αυτήν. Η εικόνα που παρουσιάζεται για αυτούς συνδέεται με φαινόμενα και αντιλήψεις ρατσισμού. Κατά την διάρκεια της συγγραφής της εν λόγω πτυχιακής εργασίας θα παρουσιάσουμε διάφορα στοιχεία τα οποία θα αποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν τα ΜΜΕ ενημέρωσης στην Λέσβο τους Ρομά, εμφανίζοντας τους με αυξημένες εγκληματικές και παραβατικές τάσεις.