Τεχνικές ανάλυσης δεδομένων σε πολλά επίπεδα : - Μαρινοπούλου, Κυριακή (2010)
Η Στατιστική Ανάλυση και τα αντίστοιχα Στατιστικά Μοντέλα έχουν αυξηθεί προκειμένου να μπορούν να περιγράψουν τις πραγματικές καταστάσεις και τις σχέσεις της ζωής. Μια από τις πιο κοινές καταστάσεις, ειδικά στις κοινωνικές επιστήμες και τις επιστήμες συμπεριφοράς(behavioral) είναι ότι τα μεμονωμένα άτομα τοποθετούνται σε ομάδες. Η γενική ιδέα είναι ότι τα μεμονωμένα άτομα αλληλεπιδρούν με τις κοινωνικές ομάδες στις οποίες ανήκουν, δηλαδή τα μεμονωμένα πρόσωπα επηρεάζονται από τις κοινωνικές ομάδες, καθώς και ότι και οι ιδιότητες αυτών των ομάδων επηρεάζονται εν συνεχεία από τα άτομα που αποτελούν αυτήν την ομάδα (J.J. Hox, 1995).Αυτά τα είδη σχέσεων έχουν μια ιεραρχική ή clustered (συγκεντρωμένη) δομή και τα αντίστοιχα δεδομένα προέρχονται από διαφορετικά επίπεδα ιεραρχίας. Η κλασσική στατιστική ανάλυση έχει σχέση μόνο με την ύπαρξη τέτοιων ιεραρχιών αλλά όχι με την προέλευσή τους. Ωστόσο, η κατάλληλη αναγνώριση αυτών των φυσικών ιεραρχιών οδηγεί σε ικανοποιητικές απαντήσεις στις σημαντικές θεωρητικές και πρακτικές ερωτήσεις. Ο στόχος αυτής της εργασίας είναι να περιγραφούν λεπτομερώς τα πιο κατάλληλα στατιστικά μοντέλα στην ανάλυση των ιεραρχικών δομών των δεδομένων, όπου τα δεδομένα μετρούνται σε διαφορετικά επίπεδα και αναθεωρούνται σε πρακτικές καταστάσεις. Αυτό το είδος ανάλυσης αναφέρεται ως Multilevel Analysis και τα αντίστοιχα μοντέλα ως Multilevel Models (Aitkin et al, 1981).