Εκπαιδευτική εφαρμογή σε πολυαπτικό τραπέζι για τη διδασκαλία μαθηματικής δραστηριότητας : - Νικολακοπούλου, Βασιλική (2015)
Η διπλωματική εργασία αφορά τη σχεδίαση, ανάπτυξη και αξιολόγηση μίας διαδραστικής εφαρμογής σε πολυαπτικό τραπέζι για την ενίσχυση εκμάθησης ενός συγκεκριμένου θέματος των μαθηματικών σε συνεργατικό περιβάλλον μάθησης. Τέτοια περιβάλλοντα προκύπτουν σε μία σχολική τάξη με τη μορφή δραστηριοτήτων όπου μαθητές χωρίζονται σε ομάδες για να επιτύχουν έναν κοινό στόχο, συνήθως με τη διαμεσολάβηση εργαλείων, παραδοσιακών ή ψηφιακών. Μία τεχνολογία όπως αυτή του πολυαπτικού τραπεζιού επιτρέπει στους χρήστες του να εργάζονται μαζί πάνω σε ένα θέμα ή μία εργασία που προβάλλεται στην οθόνη του, ενισχύοντας τις δια ζώσης αλληλεπιδράσεις με άμεσους, σύγχρονους διαλόγους, χειρονομίες, ενέργειες και στάσεις του σώματος. Όλα αυτά αποτελούν πλούσιες μορφές αλληλεπίδρασης για τη διδασκαλία και τη μάθηση. Προκειμένου να διερευνηθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσεται μία τέτοια διαδραστική εφαρμογή με εκπαιδευτικές πτυχές, διεξήχθει βιβλιογραφική έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο μαθηματικό θέμα (άλγεβρα και γενίκευση μοτίβων) καθώς και επιτόπια έρευνα σε σχολική τάξη. Για την επιτόπια έρευνα σχεδιάστηκε πρωτότυπο στο χαρτί σε συνδυασμό με εκπαιδευτικά εργαλεία (Φύλλα Εργασίας). Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την επιτόπια έρευνα οδήγησαν στις σχεδιαστικές απαιτήσεις που θα πρέπει να έχει το τελικό διαδραστικό πρωτότυπο στο πολυαπτικό τραπέζι. Με βάση τις απαιτήσεις αυτές, το τελικό πρωτότυπο σχεδιάστηκε και στο τέλος αξιολογήθηκε από δύο ομάδες δυνητικών χρηστών της εφαρμογής, δηλαδή μαθητές Α' Γυμνασίου, σε εργαστήριο. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν μας δίνουν χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την επίδραση που έχουν τα εργαλεία, κυρίως τα ψηφιακά, όταν μαθητές αλληλεπιδρούν συνεργατικά μέσα σε μία ομάδα για να λύσουν ένα πρόβλημα που τους παρουσιάζεται, μαθηματικό ή οργανωτικό.