Χρήση πολυαπτικής επιφάνειας (tabletop) για σχεδιαστικές εφαρμογές : - Γιάννακας, Ιωάννης Χ. (2015)
Στην εργασία αυτή, αρχικά, παρουσιάστηκε η ιστορική εξέλιξη των εφαρμογών CAAD και προσδιορίστηκαν οι τάσεις στο σχεδιασμό τους. Επίσης, έγινε μια συστηματική καταγραφή των διαθέσιμων – σήμερα – πολυαπτικών εφαρμογών CAD, καταγράφηκαν οι (λίγες) μελέτες χρήσης εφαρμογών CAD/CAAD σε πολυαπτικά τραπέζια, υπό την οπτική της εμπειρίας του χρήστη και έγινε σχετική ανασκόπηση των διαθέσιμων ερευνών. Σε δεύτερη φάση, έγινε διεξαγωγή δοκιμής χρήσης ενός πολυαπτικού τραπεζιού και συγκεκριμένης εφαρμογής αρχιτεκτονικού σχεδιασμού από μικρές ομάδες αρχιτεκτόνων, σε συγκεκριμένο πλαίσιο χρήσης – δηλαδή, σε πτυχές κάποιου έργου (project), με έμφαση σε θέματα εμπειρίας χρήσης (user experience) και υποστήριξης πτυχών της συνεργατικής σχεδίασης (collaborative design). Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν στην μελέτη περίπτωσης, περιλάμβαναν την παρατήρηση, τις συνεντεύξεις και την καταγραφή στοιχείων αλληλεπίδρασης (π.χ. χειρονομίες), καθώς και γενικότερα θέματα ισχυρά συνδεδεμένης συνεργασίας (strongly-coupled collaboration). Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν και σχολιάστηκαν αναλυτικά, μέσα από την απεικόνισή τους με διαγράμματα και πίνακες, καθώς και συνοδευόμενα με σχόλια. Έτσι, η εργασία διατύπωσε – στον βαθμό που ήταν αυτό εφικτό - μια μέθοδο μελέτης και αξιολόγησης της συνεργατικής σχεδίασης, με βάση την μελέτη περίπτωσης που έγινε σε συνδυασμό με την πρωτύτερη αναλυτική επισκόπηση της θεωρίας. Ειδικότερα, όσον αφορά στο πειραματικό μέρος της εργασίας, εξακριβώθηκε ο βαθμός κατά τον οποίο η πολυαπτική επιτραπέζια διεπαφή (tabletop) επηρεάζει την συνεργατική σχεδίαση. Τελικά, τα συμπεράσματα που βγήκαν δείχνουν ότι γενικά η χρήση ενός πολυαπτικού τραπεζιού με εφαρμογή αρχιτεκτονικού σχεδιασμού αποτελεί την εξέλιξη στον τομέα της σχεδίασης, ανοίγει νέους ορίζοντες στον τομέα της σχεδίασης, καθώς και στον τομέα της συνεργατικής εργασίας, προσφέροντας πλήθος πλεονεκτημάτων και υπερέχοντας ξεκάθαρα έναντι του κλασικού υπολογιστή. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί τομείς βελτίωσης, αλλά αυτοί ως κοινό σημείο αναφοράς έχουν πιο πολύ την εξοικείωση του χρήστη και την απλοποίηση των λειτουργιών.