Σχεδίαση και αισθήσεις : - Τούσσας, Κωνσταντίνος
Στην παρούσα εργασία προσεγγίζεται το θέμα της σχεδίασης για τις αισθήσεις και ερευνάται ο τρόπος με τον οποίο συμπληρωματικά οι αισθήσεις μπορεί να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ του σχεδιαστή και των εμπλεκομένων σε ενα design project. Η επικοινωνία αντιμετωπίζεται ως μία πολυαισθητηριακή δραστηριότητα και στόχος της έρευνας είναι ο ορισμός ενός πλαισίου στο οποίο θα περιγράφονται επαρκώς οι πτυχές της επικοινωνίας, ο τρόπος και το χρονικό σημείο, στο οποίο οι αισθήσεις μπορεί να διευκολύνουν το διάλογο και τη ροή της πληροφορίας. Επιχειρείται να γίνει μία καταγραφή των βασικών διαδικασιών, των εργαλείων που χρειάζονται για ένα διάλογο, όπως και των πιθανών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν. Η έμφαση δίδεται στην πολυαισθητηριακή φύση της επικοινωνίας και τελικά ορίζεται ένα πλαίσιο, στο οποίο η ερευνητική κοινότητα θα μπορεί να διενεργήσει συγκεκριμένα πειράματα για συγκεκριμένες αισθήσεις σε συγκεκριμένο στάδιο της επικοινωνίας, έχοντας χαρτογραφημένη τη διαδικασία του διαλόγου με τα χαρακτηριστικά της με τη συμμετοχή των αισθήσεων. Στην εργασία περιγράφονται οι αισθήσεις και η λειτουργία τους, ο συνδυασμός των αισθήσεων ως εργαλείο απολαυστικότερης εμπειρίας, και αποδοτικότερης αλληλεπίδρασης στην επικοινωνία που αφορά το product design. Μετά την πλήρη περιγραφή του είδους της επικοινωνίας που απαιτείται μεταξύ σχεδιαστή και εμπλεκομένων και τη διασφάλιση και αποσαφήνιση των αρχών που τη διέπουν για να είναι ικανοποιητική, εξετάζεται πως οι αισθήσεις συμπληρωματικά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία αποδοτικότερη εμπειρία επικοινωνίας διευκολύνοντας τη ροή της πληροφορίας και την απόκτηση κοινού νοήματος μεταξύ σχεδιαστή και εμπλεκομένων.