Σχεδιασμός και αξιολόγηση εφαρμογής δυναμικής γεωμετρίας για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, βασισμένη στην κιναισθητική αλληλεπίδραση και τον αισθητήρα Kinect : - Στεργίου, Άννα (2015)
Η εργασία παρουσιάζει την βιβλιογραφική έρευνα, την μελέτη και τον σχεδιασμό μιας πρωτότυπης εφαρμογής δυναμικής γεωμετρίας για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Βασίζεται τόσο στην κιναισθητική αλληλεπίδραση και τον πολυαισθητήρα kinect, αξιοποιώντας τα θετικά χαρακτηριστικά των ΤΠΕ και της κιναισθητικής μάθησης, όσο και στις σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις κονστρουκτιβιστών μοντέλων, με εμβάθυνση στη γνώση. Οι δραστηριότητες της εφαρμογής παραπέμπουν σε βιωματικές, με ενεργή συμμετοχή και συνεργατικότητα των παιδιών. Στοχεύει σε όλους τους μαθητές ισότιμα, επιτρέποντας την οικοδόμηση της γνώσης μέσα από την ανακάλυψη, τον πειραματισμό και την κοινωνική αλληλεπίδραση, βασικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης εκπαίδευσης. Η αλληλεπίδραση πραγματοποιείται με το σώμα και κατά κύριο λόγο με τα χέρια. Το μεγαλύτερο μέρος των εντολών εκτελείται μέσα από χειρονομίες που σχεδιάστηκαν για την εφαρμογή, συνοδευόμενες από ήχους. Κατά την κατασκευή γεωμετρικών μορφών παρέχεται οπτική ανάδραση αλλαγής χρωματισμού, σύμφωνα με το είδος ή την κατάστασή τους. Η αξιολόγηση έλαβε χώρα σε διάφορα σχεδιαστικά στάδια τόσο για την ευχρηστία και τους στόχους του συστήματος, όσο για την ενθύμηση και την απόδοση των χρησιμοποιούμενων χειρονομιών και την επίδοση των χρηστών, μέσα από τεστ βασισμένα στα επίπεδα van Hiele, μετά την χρήση ενός πρώιμου λειτουργικού πρωτοτύπου. Η ολιγόλεπτη χρήσης της εφαρμογής, είχε θετικές ενδείξεις ως προς την κατανόηση των βασικών γεωμετρικών εννοιών, οι οποίες θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από την αξιολόγηση ενός ολοκληρωμένου και πλήρως λειτουργικού πρωτοτύπου.