Μελέτη του εκτυπωτικού μέσου μεταξοτυπία υπό το πρίσμα της αειφορίας (κατασκευή οικιακού μεταξοτυπίου) : - Ξενοφώντος, Βασίλειος (2015)
Σε αυτή την διπλωματική εργασία επιχειρούμε να καλύψουμε το μέσο μεταξοτυπία μελετώντας το υπό διαφορετικές οπτικές και προσεγγίσεις ώστε να έχουμε μια πλήρη αντίληψη για την μεταξοτυπία. Ξεκινάμε την έρευνα μας με την ιστορική αναδρομή του μέσου ώστε να κατανοήσουμε τις ανάγκες που ώθησαν τους ανθρώπους να εφεύρουν αυτό το μέσο. Παρακολουθούμε την επίδραση αυτού του μέσου στον ίδιο τον άνθρωπο και στον πολισμό του αλλά και τον μετασχηματισμό του τόσο σε επίπεδο τεχνικό όσο και κοινωνικό. Ερευνούμε την τεχνοτροπία της μεταξοτυπίας και τα εξαρτήματα που την αποτελούν και αναλύουμε το πως το κάθε ένα επηρεάζει το εκτυπωτικό αποτέλεσμα. Έχοντας αποκτήσει μια ενδελεχή άποψη για το μέσο στρεφόμαστε στο περιβάλλον όπου δρα αυτό το μέσο. Λέγοντας περιβάλλον εννοούμε τον άνθρωπο, τις κοινωνικές του δομές και το φυσικό περιβάλλον. Στόχος της έρευνας αυτής είναι να κατανοήσουμε τις βασικές πτυχές του ανθρώπου που τον ωθούν να δημιουργεί συγκεκριμένα δομικά πλαίσια όπου δρα και συνδιαλέγεται μέσα σε αυτά. Μέσα από αυτή την έρευνα προσδοκάμε να δημιουργήσουμε μια νέα θέαση αυτού του χώρου (άνθρωπος- κοινωνία- περιβάλλον) μελετώντας το προσωπικό, το κοινωνικό και το πρακτικό νόημα που παράγει ο κάθε άνθρωπος μέσα από έξι παράγοντες που θα μας αποφέρουν μια ποιο ολιστική προσέγγιση πάνω σε αυτό το πεδίο. Αυτοί οι παράγοντες είναι η τοπικότητα, η ορθή χρήση ενέργειας και υλικών, η κυκλικότητα, η ανακύκλωση υλικών, η ασφάλεια, η κοινωνική αποδοχή και η ολιστικότητα. Μέσα σ αυτά τα ερευνητικά πεδία θα εντάξουμε το εκτυπωτικό μέσο της μεταξοτυπίας και θα μελετήσουμε τα χαρακτηριστικά που διαμορφώνονται υπό το πρίσμα αυτών των πεδίων. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που θα μας δώσουν τους άξονες για μια νέα οπτική του μέσου στο σύγχρονο κόσμο και θα μας παρέχουν τις βάσεις για την μια από τις οπτικές που προτείνουμε σε αυτήν την εργασία.