Σχεδίαση υπηρεσίας πολιτιστικής διαχείρισης, με συμμετοχή δημιουργικών κοινοτήτων : - Πανουργιά, Γαλάτεια (2015)
Σκοπός αυτής της διπλωματικής είναι η σχεδίαση υπηρεσίας πολιτιστικής διαχείρισης στην Ερμούπολη. Η επίτευξη πολιτιστικής διαχείρισης γίνεται μέσω της ανάδυσης, οργάνωσης και δράσης δημιουργικών κοινοτήτων οι οποίες υποστηρίζονται από την υπηρεσία, δηλαδή από μία καθορισμένη πλατφόρμα δράσεων. Στη σχεδίαση της υπηρεσίας λαμβάνονται υπ’ όψη πολιτιστικοί οργανισμοί που εδρεύουν και δρουν στην Ερμούπολη, καθώς αποτελούν βασικό παράγοντα στη σχεδίαση της υπηρεσίας αλλά και στην ανάδυση των δημιουργικών κοινοτήτων. Αποτελούν βασικούς συντελεστές της υπηρεσίας βοηθώντας στη διαμόρφωση της πλατφόρμας δράσεων και συνεπώς στην ανάπτυξη ανεκτικού περιβάλλοντος για την εκκίνηση τοπικών πρωτοβουλιών. Αρχικά, στο πρώτο κεφάλαιο μελετάμε τις υπηρεσίες υπό το πρίσμα των τεσσάρων βασικών χαρακτηριστικών που καθορίζουν τη φύση τους και τις διαχωρίζουν από τα προϊόντα. Η αναγνώριση των χαρακτηριστικών τους εξυπηρετούν την κατανόηση των βασικών αρχών της σχεδίασης υπηρεσιών και συνεπώς τις διαδικασίες σχεδίασης, όπως αυτές προκύπτουν με τη συνεισφορά άλλων πεδίων σε μεθόδους και εργαλεία. Η προηγούμενη έρευνα, όσων αφορά τις υπηρεσίες, αποτελεί τη βάση για την μελέτη δημιουργικών κοινοτήτων και τις τοπικά παραγόμενες λύσεις τους. Οι πρωτοβουλίες αυτών των εγχειρημάτων αποτελούν υπηρεσίες οι οποίες δρουν σε συγκεκριμένο τοπικό πλαίσιο και η υποστήριξή της εξέλιξής τους μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία συνεργατικών υπηρεσιών οι οποίες απαντούν σε τοπικά προβλήματα με ειδικά σχεδιασμένες λύσεις. Στο τρίτο κεφάλαιο, μελετάμε την πρακτική και τον σχεδιασμό πολιτιστικής διαχείρισης καθώς επίσης και τα αποτελέσματα που έχουν στην κουλτούρα και στη διαμόρφωση συνείδησης στον πολιτιστικό τομέα και συνεπώς στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων σε μία περιοχή. Καταγράφοντας το πολιτιστικό πλαίσιο δημιουργίας της Ερμούπολης και τον τρόπο διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς της, αναγνωρίζουμε τα στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς και τους βασικούς συντελεστές, σε μορφές οργανισμών, χώρων και εκδηλώσεων/δράσεων. Η χαρτογράφηση των παραπάνω μας εξυπηρετεί στον εντοπισμό των τοπικών προβλημάτων, σε θέματα διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς, στα οποία απευθυνόμαστε με τη σχεδίαση της παρούσας υπηρεσίας. Σύμφωνα και με τα όσα αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο, ο σχεδιασμός της υπηρεσίας θα γίνει με τη συμβολή των πολιτιστικών οργανισμών που καταγράψαμε και των δημιουργικών κοινοτήτων που θα αναδυθούν κατά τις σχεδιαστικές διαδικασίες.