Η συμμετοχή του ανθρώπινου σώματος στην δημιουργία υλικού πολιτισμού : - Λαμπρίδης, Κωνσταντίνος (2015)
Στην συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία της πληροφορίας τα αντικείμενα που μας περιβάλλουν αλλάζουν συνεχώς νοήματα, αξίες και ιδιότητες. Αυτό που μένει σταθερό είναι ότι τα αντικείμενα καθεαυτά ενσαρκώνουν μέσω της υλικότητάς τους, τις κοινωνικές σχέσεις και ιδέες, που τα δημιούργησαν. Η σχεδίαση προϊόντων έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό να ενσωματώνει όλες τις συνθήκες που περιβάλλουν την παραγωγή υλικού πολιτισμού. Ταυτόχρονα οι τεχνολογικές εξελίξεις κινούνται στην κατεύθυνση της αποϋλοποίησης και της αντικατάστασης ανθρώπινων ικανοτήτων και δεξιοτήτων. Η απομάκρυνση της πράξης της σχεδίασης από την ίδια την ύλη ταυτίζεται με την θεώρηση της εμφάνισης ή της λειτουργίας ως κυρίαρχο στοιχείο και οδηγεί σε μη βιώσιμες πρακτικές παραγωγής. Στην παρούσα εργασία υποστηρίζεται ο,τι η συμμετοχή του σώματος στην σχεδίαση αντικειμένων εγγυάται προϊόντα που διαρκούν περισσότερο, ένα πιο ουσιώδη υλικό πολιτισμό αλλά και αειφόρες πρακτικές παραγωγής του.