Μελέτη τηλεπικοινωνιακών ετερογενών αρχιτεκτονικών για έξυπνα ενεργειακά δίκτυα στα πλαίσια ανάπτυξης επικοινωνιακών συστημάτων 5ης γενιάς : - Αγγελής, Νικόλαος (2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά την υλοποίηση ενός επικοινωνιακού μοντέλου το οποίο καλείται να διασυνδέσει τις ενεργειακές διατάξεις του υπάρχοντος ηλεκτρικού δικτύου στην προσπάθεια υλοποίησης του Έξυπνου Ενεργειακού Δικτύου. Η ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς (5G) οριοθετούν ένα δίκτυο το οποίο θα είναι «έξυπνο». Το στοιχείο εκείνο που διαχωρίζει το παρόν ενεργειακό δίκτυο από το έξυπνο ενεργειακό δίκτυο είναι η αμφίδρομη λειτουργία του τόσο σε ενεργειακό όσο και επικοινωνιακό επίπεδο. Η αμφίδρομη λειτουργία ενσωματώνει πλήρως την επικοινωνία μεταξύ των διατάξεων σε κάθε επίπεδο του δικτύου. Αυτή η διεργασία απαιτεί ένα επικοινωνιακό δίκτυο με μεγάλο αριθμό πόρων ως προς την δυνατότητα μετάδοσης των δεδομένων και κατ’ επέκταση των εντολών ελέγχου του δικτύου. Οι παρούσες επικοινωνιακές αρχιτεκτονικές αποτελούν μία σημαντική λύση αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως το γεγονός ότι το ενεργειακό δίκτυο έχει γραμμική αρχιτεκτονική. Ιδιαίτερα στο τμήμα του δικτύου που έχει να κάνει με την μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζονται τα περισσότερα ζητήματα. Το επικοινωνιακό μοντέλο βασίζεται στις ψηφιακές επικοινωνίες και συγκεκριμένα στην τεχνική διαμόρφωσης του OFDM το οποίο ήδη συναντάται στις υπάρχουσες δικτυακές υλοποιήσεις του έξυπνου ενεργειακού δικτύου διαμέσου του PLC.Η διπλωματική εργασία χωρίζεται σε συνολικά σε πέντε κεφάλαια:Στο 1ο Κεφάλαιο παρουσιάζεται από θεωρητικής πλευράς η αρχιτεκτονική του έξυπνου ενεργειακού δικτύου και τα αντίστοιχα επικοινωνιακά συστήματα που καλούνται να δημιουργήσουν την διασύνδεση μεταξύ των ενεργειακών διατάξεων.Στο 2ο Κεφάλαιο παρουσιάζεται το θεωρητικό μοντέλο που αναπτύσσεται βάσει την επικοινωνιακών απαιτήσεων για την επικοινωνιακή υλοποίηση του δικτύου.Στο 3ο Κεφαλαίο παρουσιάζεται και αναπτύσσεται η υλοποίηση του επικοινωνιακού μοντέλου του ασύρματου καναλιού σε συσχετισμό με το θεωρητικό μοντέλο που έχει αναπτυχθεί στο δεύτερο κεφάλαιοΣτο 4ο Κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα από τις προσομοιώσεις και γίνεται η σύγκριση τους με τα αντίστοιχα πρότυπα του έξυπνου ενεργειακού δικτύου.Στο 5ο Κεφάλαιο γίνεται μια συνολική αποτίμηση όσον αφορά τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις προσομοιώσεις όπως επίσης παρουσιάζονται και μελλοντικές προοπτικές σχετικά με την υλοποίηση του έξυπνου ενεργειακού δικτύου.Για την υλοποίηση και την προσομοίωση του συστήματος χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα του LabVIEW© της National Instruments©.