Η Επιχειρησιακή αξία από τη διαλειτουργικότητα πληροφοριακών συστημάτων : - Πιτσιώνας, Αντώνης (2014)
Η διπλωματική αυτή εργασία έχει ως στόχο την εμπειρική μελέτη των ενδιάμεσων παραγόντων οι οποίοι δημιουργούν επιχειρησιακή αξία από την υιοθέτηση και εφαρμογή διάφορων προτύπων διαλειτουργικότητας μεταξύ των Πληροφοριακών Συστημάτων (ΠΣ) των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων. Η εμπειρική μελέτη πραγματοποιείται μέσω στατιστικής ανάλυσης δεδομένων μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων τα οποία έχουν συλλεγεί από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασιζόμενη στα συμπεράσματα εκτεταμένης θεωρητικής βιβλιογραφίας η οποία καταλήγει στο ότι η διαλειτουργικότητα των ΠΣ μίας επιχείρησης με αυτά των πελατών, προμηθευτών και συνεργατών της μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία σημαντικής επιχειρησιακής αξίας.Στη παρούσα εμπειρική μελέτη θα εξεταστούν τρία βασικά πρότυπα διαλειτουργικότητας {XML, Κλαδικά (Industry Specific), Ιδιόκτητα (Proprietary)} τα οποία είναι τα κυρίαρχα που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια εκπόνησής της. Δημιουργώντας διάφορα μοντέλα δομικών εξισώσεων (Structural Equation Modeling - SEM) με χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS/AMOS προκύπτουν κάποιες στατιστικά σημαντικές επιπτώσεις της υιοθέτησης των τριών αυτών προτύπων σε σημαντικά μέτρα συνολικής απόδοσης της επιχείρησης, εξετάζοντας παράλληλα μέσω ποιών τρόπων και μηχανισμών αυτές δημιουργούνται. Η εφαρμογή της διαλειτουργικότητας ΠΣ διευκολύνει και υποστηρίζει μια σειρά παραδοσιακών πρακτικών και διαδικασιών των βασικών λειτουργιών της επιχείρησης. Ως αποτέλεσμα, διακρίνονται και ομαδοποιούνται παράγοντες που αφορούν τέσσερεις βασικούς τομείς λειτουργίας των επιχειρήσεων {Πωλήσεις (Sales), Προμήθειες (Procurement), Διεπιχειρησιακή Συνεργασία (Collaboration), Καινοτομική Δραστηριότητα (Innovation)}. Η μελέτη καταλήγει στη θετική επίδραση της εφαρμογής της διαλειτουργικότητας ΠΣ στη προσθήκη επιχειρησιακής αξίας η οποία όμως διαφέρει τόσο μεταξύ των διάφορων προτύπων όσο και μεταξύ των ενδιάμεσων παραγόντων που επηρεάζονται από την εφαρμογή της.