Ευφυείς πράκτορες στο εικονικό πολυπρακτορικό περιβάλλον smart grid στα πλαίσια του ερευνητικού διαγωνισμού PowerTAC = Power trading agent competition autonomous agents and multi-agents systems : - Πέππας, Γεώργιος (2014)
Τα πολυπρακτορικά συστήματα είναι υπολογιστικά συστήματα που αποτελούνται από μία σύνθεση ευφυών πρακτόρων σε ένα περιβάλλον που τους επιτρέπει να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους. Αποτελούν βασικό τομέα της κατανεμημένης ΤΝ και στοχεύουν στην επίλυση προβλημάτων που είναι εξαιρετικά πολύπλοκο ώς αδύνατον να επιλυθούν με ένα μόνο πράκτορα. Το περιβάλλον αυτό χωρίζεται σε 2 κατηγορίες ως προς τον τρόπο συντονισμού, σε αυτά με συνεργατικό χαρακτήρα και στα ανταγωνιστικού χαρακτήρα. Βασικό χαρακτηριστικό του πράκτορα είναι ότι δεν κατέχει πλήρη πληροφορία για το περιβάλλον. Στο περιβάλλον αυτό δεν υπάρχει κεντρικός έλεγχος και τα δεδομένα είναι κατανεμημένα με αποτέλεσμα οι υπολογισμοί να γίνονται με ασύγχρονο τρόπο. Το περιβάλλον μπορεί να είναι διακριτό ή συνεχές, αυτό εξαρτάται από το είδος του προβλήματος. Στον πραγματικό κόσμο θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τους πράκτορες με πολλές οντότητες. Θα έλεγε κανείς ότι ο κόσμος είναι ένα περιβάλλον πολυπρακτορικό και οι άνθρωποι οι πράκτορες. Από την καθημερινότητα όπου αλληλοεπιδρούμε μεταξύ μας σε ένα περιβάλλον μεταβαλλόμενο χωρίς να έχουμε πλήρη πληροφορία αλλά και ούτε υπάρχει πουθενά συγκεντρωμένη. Ένα πιο καθορισμένο παράδειγμα είναι το χρηματιστήριο και οι χρηματιστές οι οποίοι αποτελούν τους πράκτορες αυτού του δυναμικά μεταβαλλόμενου συστήματος που λέγεται παγκόσμια αγορά. Στην παρούσα διπλωματική το πρόβλημα το οποίο εξετάζουμε έχει πολλά κοινά με τον κόσμο του χρηματιστηρίου. Θα δούμε πως τα συστήματα αυτά μας βοηθάνε να δημιουργήσουμε ένα εικονικό κόσμο στον οποίο θα εξομοιώσουμε ολόκληρο το πρόβλημα ώστε ερευνητικά να έχουμε μια πρώτη εικόνα για τις δυσκολίες που αυτό φέρει.