Node classification in social networks : - Καραβόλια, Μαρία-Σταματούλα (2014)
Το παρόν έγγραφο ασχολείται με το πρόβλημα της κατηγοριοποίησης κόμβων σε μεγάλους γράφους που προκύπτουν στο πλαίσιο των κοινωνικών δικτύων. Ένας κόμβος μπορεί να αντιπροσωπεύει χρήστες ή web περιεχόμενο (π.χ. δημοσιεύσεις χρηστών) ενώ οι ετικέτες αντιπροσωπεύουν τα χαρακτηριστικά των κόμβων. Σε μεγάλους γράφους παρατηρείται πολύ συχνά η περίπτωση που μόνο ένα υποσύνολο των κόμβων είναι επισυνημμένο με ετικέτες. Το κύριο πρόβλημα είναι πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις διαθέσιμες πληροφορίες από τη δομή του δικτύου, το περιεχόμενο ή τις ετικέτες των κόμβων, ώστε να επισυνάψουμε ετικέτες για όλους τους κόμβους του δικτύου. Πιο συγκεκριμένα, εστιάζουμε σε δύο σύνολα δεδομένων από το Twitter, το ένα σχετίζεται με μία χημική επίθεση στη Συρία και το άλλο με τον τυφώνα Sandy. Ο βασικός μας στόχος είναι να κατηγοριοποιήσουμε τους κόμβους χρηστών από το πρώτο δίκτυο στις κλάσεις δημοφιλής και επιρροής και να κατηγοριοποιήσουμε τις δημοσιεύσεις των χρηστών από το δεύτερο δίκτυο σε σχέση με το Retweetability δηλαδή να προσδιορίσουμε αν μια δημοσίευση θα γίνει retweeted ή όχι και σε ποιο βαθμό (χαμηλό, μεσαίο, υψηλό). Εν συνέχεια, ορίσαμε τις ετικέτες των κόμβων-χρηστών με βάση τον βαθμό τους στο δίκτυο των απαντήσεων και των retweets, και αντίστοιχα τις ετικέτες των δημοσιεύσεων ανάλογα με τον αριθμό των retweets. Επιπλέον, χρησιμοποιήσαμε ποικίλα χαρακτηριστικά σε μια επιβλεπόμενη κατηγοριοποίηση χρησιμοποιώντας Μηχανές Διανυσμάτων Υποστήριξης και εντοπίσαμε τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά για τα πειράματα. Μια λεπτομερής περιγραφή καθώς και απεικονίσεις των κοινωνικών δικτύων παρέχονται επίσης μαζί με μια ανάλυση συσχέτισης μεταξύ των διαφόρων ειδών σχέσεων μεταξύ των χρηστών.