E-voting : - Ξύδης, Δημήτριος (2014)
Η ταχεία διάδοση των τεχνολογικών επιτευγμάτων, η δημιουργία νέων διαδικασιών και η ανάγκη για ταχύτερη και έγκαιρη λήψη αποφάσεων δημιούργησε μία νέα τάξη πραγμάτων, όπου ο δημοκρατικός θεσμός της ψήφου συναντά την τεχνολογία και δημιουργούν την Ηλεκτρονική Ψηφοφορία (e-voting). Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται το θέμα της ψηφιοποίησης των εκλογικών διαδικασιών, με την εισαγωγή της Ηλεκτρονικής Ψηφοφορίας μέσω Διαδικτύου ή άλλων επικοινωνιακών μέσων, και ιδιαίτερα την δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από απόσταση. Σκοπός της είναι να αναλύσουμε τις μέχρι σήμερα εξελίξεις στον τομέα τους Ηλεκτρονικής Ψηφοφορίας, να εξετάσουμε τις προοπτικές και τα προβλήματα που εμπεριέχει η νέα αυτή πραγματικότητα, καθώς και τα ζητήματα που συνδέονται με τα συστήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας υπό διάφορες οπτικές, το θεσμικό και νομικό πλαίσιο, τις τεχνικές προδιαγραφές και τις γενικές απαιτήσεις που θα πρέπει να ικανοποιούν. Αρχικά, περιγράφεται το θεωρητικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται να λειτουργήσει ένα σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ως στοιχείο ενδυνάμωσης της συμμετοχικής δημοκρατίας, αλλά και των θεσμών άμεσης δημοκρατίας. Στην συνέχεια αναλύονται οι θεμελιώδεις συνταγματικές Αρχές που διέπουν τη ψηφοφορία, της Καθολικότητας και της Ισότητας, καθώς και οι Απαιτήσεις που απορρέουν από αυτές, μαζί με τις προτεινόμενες τεχνικές λύσεις για τη διαφύλαξή τους. Αναλύεται η αρχιτεκτονική συστημάτων ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με επαλήθευση από άκρο σε άκρο (Ε2Ε) και παρουσιάζεται η μέχρι σήμερα εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε ορισμένα κράτη τους Ευρώπης (Βέλγιο, Ελβετία, Εσθονία, Νορβηγία) καθώς και σε Βραζιλία και Ουάσιγκτον. Τέλος, αναλύονται εκτενώς δύο συστήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, το Helios και το Zeus. Το σύστημα Zeus βασίζεται στην υλοποίηση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που περιγράφηκε στην αρχική δημοσίευση του συστήματος Helios. Και τα δύο είναι πληροφοριακά συστήματα για την διεξαγωγή απόρρητων ψηφοφοριών με ηλεκτρονικό τρόπο, στα οποία τόσο η προετοιμασία τους ψηφοφορίας από τη διεξάγουσα αρχή, όσο και η υποβολή της ψήφου από τους ψηφοφόρους, γίνονται απομακρυσμένα μέσω Διαδικτύου.