Δημιουργία προγράμματος αναγνώρισης νοηματικής γλώσσας από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή με χρήση της πλατφόρμας Kinect : - Καλούσου, Γεωργία (2014)
Σκοπός της διπλωματικής μου εργασίας ήταν η ανάπτυξη διαπροσωπειών αλληλεπίδρασης ανθρώπου μηχανής μέσα στο γραφικό περιβάλλον μίας πρωτότυπης διαδραστικής εφαρμογής, εγκατεστημένης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η συγκεκριμένη εφαρμογή, με την επωνυμία “Sign Like Me” αποτελεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα το οποίο καταφέρνει να μεταφράζει λέξεις από τη νοηματική γλώσσα στη φυσική, μέσω της αναγνώριση των κινήσεων του χρήστη σε ένα περιβάλλον πολύ φιλικό προς αυτόν. Επίσης έχει τη δυνατότητα καταγραφής και προσθήκης νέων λέξεων από κάποιον που διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις πάνω στην συγκεκριμένη γλώσσα, χωρίς να απαιτείται τίποτα άλλο εκτός από την εκτέλεση της κίνησης. Με τον τρόπο αυτό γίνεται πιο ευέλικτη η επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων που δεν γνωρίζουν την Νοηματική γλώσσα. Το λογισμικό αυτό πραγματοποιεί φυσική αλληλεπίδραση μεταξύ ενός ανθρώπου και ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Συνεπώς θεωρήθηκε απαραίτητη η χρήση της συσκευής Microsoft Kinect, ενώ η εφαρμογή που αναπτύχθηκε στο Microsoft Visual Studio 12 είναι γραμμένη σε C#. Συγκεκριμένα μελετήθηκε το SDK του Kinect, που καθιστά δυνατή την πρόσβαση στον χειρισμό των τριών καμερών που διαθέτει η συσκευή, ώστε να αναγνωριστούν κινήσεις σε πραγματικό χρόνο. Κατόπιν, τα δεδομένα που λαμβάνονται από την επεξεργασία της βιντεοσκόπησης γίνονται είσοδοι που έπειτα από κάποια επεξεργασία οδηγούν σε μια αλληλεπίδραση μεταξύ του ανθρώπινου σώματος και του υπολογιστικού συστήματος. Η υλοποίηση αυτή οδήγησε στην κατασκευή ενός προγράμματος που καταγράφει κινήσεις εξ αποστάσεως και δέχεται εντολές, αποτελώντας με αυτό τον τρόπο ένα σύγχρονο παράδειγμα αλληλεπίδρασης ανθρώπου μηχανής με εκπαιδευτικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Το “Sign Like Me” δίνει μία άλλη διάσταση στην χρήση των ηλεκτρονικών μηχανών, που υπερβαίνει την απλή ψυχαγωγία του χρήστη. Του προσφέρει τη δυνατότητα εύκολης και γρήγορης επικοινωνίας καθώς και μία βάση δεδομένων ενός συνόλου λέξεων της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, αποκτώντας με αυτό το τρόπο εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ο σχεδιασμός και η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε μπορεί να γίνει οδηγός για την κατασκευή περισσότερων εφαρμογών που αφορούν τομείς όπως η εκπαίδευση μέσω σωματικής άσκησης, η φυσιοθεραπεία, η χειρουργική, η ρομποτική κ.α. Τέλος, δίνει το ερέθισμα για τη σχεδίαση νέων αισθητήρων και συσκευών οπτικής αναγνώρισης με σύγχρονους τρόπους λήψης πληροφορίας.