Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις επενδύσεις, την οργάνωση και λειτουργία της πληροφορικής στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο : - Παπαθανασίου, Ευαγγελία Ι. (2014)
Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια απόκτησης Διπλώματος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ο σκοπός της εργασίας ήταν να μελετήσει τις Επιπτώσεις της Οικονομικής Κρίσης στις Επενδύσεις, την Οργάνωση και Λειτουργία της Πληροφορικής στον Ελληνικό Τραπεζικό Κλάδο. Η εργασία είχε βιβλιογραφική και ερευνητική φύση, αρχικά μελετήθηκε σχετική βιβλιογραφία και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε έρευνα στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η μελετηθείσα βιβλιογραφία (μία σύντομη επισκόπηση της οποίας παρουσιάζεται στο 2ο κεφάλαιο) αναφέρεται στην Οικονομική Κρίση, μια σύντομη ιστορική αναδρομή, τα πιθανά αίτια της, τις επιπτώσεις σε γενικό επίπεδο και εξετάζεται πως η Πληροφορική και οι τεχνολογικές λύσεις που παρέχει μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ύφεσης. Η έρευνα ήταν ποσοτικού και ποιοτικού χαρακτήρα και χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο με έναν συνδυασμό ερωτήσεων, αλλά και αξόνων συζήτησης σε βάθος, για την συλλογή πρωτογενών στοιχείων. Για την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου πραγματοποιήθηκαν προσωπικές συνεντεύξεις με ανώτατα στελέχη πληροφορικής κάθε τράπεζας. Στην συνέχεια γίνεται μια εκτενής ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας που σχετίζονται με τις επιπτώσεις που υπέστησαν εν καιρώ κρίσης, τις πρακτικές που ακολούθησαν οι τράπεζες για την αντιμετώπιση της, και τα διάφορα μέτρα που έλαβαν για την επιβίωση τους. Εντοπίζονται διάφορες διαστάσεις της λειτουργίας της πληροφορικής στις τράπεζες για τις οποίες παρατηρείται “κυκλική” συμπεριφορά, κάποιες άλλες για τις οποίες υπάρχει “αντικυκλική” συμπεριφορά, και τέλος κάποιες άλλες στις οποίες λαμβάνει χώρα εξορθολογισμός. Τέλος συνοψίζονται τα συμπεράσματα που προκύπτουν. Στο παράρτημα της εργασίας, παρουσιάζεται το ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε για την διεξαγωγή της έρευνας.