Μοντελοποίηση της κατανομής στο χώρο του κυματιστού Άλμπατρος (Phoebastria irrorata) με τη χρήση ενός μοντέλου μέγιστης εντροπίας : - Κωστάκου, Μαρία (2015)
Η μελέτη αυτή καταπιάνεται με το εντοπισμό των περιοχών που μπορούν να φιλοξενήσουν το κυματιστό Άλμπατρος, το οποίο έχει πρόσφατα ενταχθεί στα κρισίμως απειλούμενα είδη. Η μοντελοποίηση της κατανομής του προσβλέπει επιπλέον σε μια πιο στοχευμένη διατήρησή του. Για τις ανάγκες της έρευνας αυτής χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα παρουσίας σε συνδυασμό με περιβαλλοντικά δεδομένα με σκοπό τη διερεύνηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων που καθορίζουν τη χωρική κατανομή του κυματιστού Άλμπατρος στο αρχιπέλαγος των νησιών Γκαλαπάγκος και τη γειτονική ηπειρωτική χώρα της Νότιας Αμερικής από το Εκουαδόρ έως το Περού. Προκειμένου να διερευνηθούν οι περιβαλλοντικές παράμετροι που καθορίζουν τη χωρική κατανομή του είδους καθώς και για να προβλεφθεί η δυνητική κατανομή του στο χώρο χρησιμοποιήθηκε το μοντέλο της μέγιστης εντροπίας «MAXENT» και εφαρμόστηκαν τεχνικές GIS. Το μοντέλο αυτό χρησιμοποιεί δεδομένα παρουσίας προκειμένου να μετρήσει την εντροπία, μία μέτρηση που υποδεικνύει τους σημαντικότερους παράγοντες που εξηγούν την παρουσία του είδους και καθιστούν ένα ενδιαίτημα κατάλληλο για να το φιλοξενήσει. Η ανάλυση μέσω MAXENT έδειξε ότι το μοντέλο προβλέπει πιθανότατα μια μη τυχαία επιλογή των ενδιαιτημάτων από το είδος, αλλά μία επιλογή βασισμένη σε κλιματικούς και τοπογραφικούς παράγοντες.