Χωροθέτηση αιολικών πάρκων με τη βοήθεια Γ.Σ.Π. : - Κακαλέτρη, Σταυρούλα (2014)
Στις μέρες μας το ενεργειακό πρόβλημα αποτελεί μείζον ζήτημα του πλανήτη. Συνδεδεμένο άρρηκτα με την κλιματική αλλαγή, οδηγούν στην ανάγκη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με οικονομικό αλλά και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Στην χώρα μας, το θέμα των Α.Π.Ε, λόγω των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν, έχει πάρει τεράστεις διαστάσεις. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία, επιλέγουμε μια από τις μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αιολική και προτείνουμε ένα βέλτιστο τρόπο χωροθέτησης ανεμογγενητριών, του μέσου δηλαδή που εκμεταλεύεται αυτή την ενέργεια και την μετατρέπει σε ηλεκτρική. Ως Περιβαλλοντολόγοι, αναλύουμε το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις. Συγκεκριμένα, στην εισαγωγή, αναφερόμαστε γενικά στις Α.Π.Ε και στο τι είναι ανεμογγενητριες, ποιες οι επιπτώσεις τους, ποια η συμβολή τους στην ενεργειακή κατάσταση Ελλαδας και Ευρώπης, την νομοθεσία που τις διέπει. Στο επόμενο κεφάλαιο, αναλύουμε τα χαρακτηριστικα των περιοχών μελέτης (Ν. Ευβοια, Ν. Νάξος), ώστε ο αναγνώστης, να είναι σε θέση να αντιληφθεί το λόγο που αύτες οι δυο περιοχές αποτελούν μέρη εφαρμογής του μοντέλου. Έπειτα, βαση των στοιχείων που έχουμε συλλέξει τοσο βιβλιογραφικά, όσο και διαβάζοντας την ισχυουσα ελληνική νομοθεσία για τις Α.Π.Ε, δημιουργησαμε με την βοήθεια του προγράμματος ΑrcGis, ένα μοντέλο, με το οποιο, χωροθετουνται αιολικα πάρκα, τα οποία, δεν φερονται ως προβληματικα. Στο κεφάλαιο της μεθοδολογιας, εξηγειται εκτενεστατα, ο τροπος με τον οποιο λειτουργει το μοντέλο. Υστερα στο κεφάλαιο των αποτελεσμάτων, αιτιολογούμε πίνακες και χάρτες, των περιοχών μελέτης, οι οποιοι προήλθαν «τρέχοντας» το μοντέλο. Τέλος, και βάση όλων των παραπάνω στοιχείων, εξάγουμε συμπεράσματα για την ορθή λειτουργία του μοντέλου που δημιουργήσαμε και προτείνονται λύσεις, για την συνέχεια αυτής της προσπάθειας.