Μεσογειακά εποχικά τέλματα : - Ψαρουδάκη, Μαριάνθη (2015)
Τα Μεσογειακά εποχικά τέλματα είναι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους), οικότοποι προτεραιότητας (κωδικός: *3170) μεγάλης σημασίας, που πρέπει να τύχουν μέριμνας και προστασίας. Παρουσιάζουν σημαντική μεταβλητότητα ως προς το μέγεθος, το βάθος, την περίοδο και τη διάρκεια της πλημμύρας, η οποία αντικατοπτρίζεται στην ιδιαίτερη βιοποικιλότητα τους. Καταστρέφονται κυρίως λόγω της περιορισμένης προστασίας τους και της άγνοιας του κοινού για τη σημαντική αξίας τους. Στην παρούσα βιβλιογραφική εργασία αρχικά παρουσιάζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου οικοτόπου προτεραιότητας, οι λειτουργίες του, οι περιοχές εμφάνισης και το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει, με αναφορές σε στοιχεία από συγκεκριμένες βάσεις δεδομένων. Επίσης καταγράφονται η αξία, οι πιέσεις και οι απειλές που υφίστανται τα Μεσογειακά εποχικά τέλματα από διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες και παρατίθενται τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την αποκατάσταση, προστασία και διατήρησή τους, με παράθεση σχετικών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί.