Βιοτική τυπολογία ποτάμιων υδατικών σωμάτων του Σπερχειού ποταμού βάσει ιχθυοπανίδας στο πλαίσιο της Οδηγίας Πλαίσιο περί Υδάτων 2000/60 - Καλαϊτζάκης, Νεκτάριος (2015)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας ήταν ο τυπολογικός χαρακτηρισμός των υδατικών σωμάτων της λεκάνης απορροής του Σπερχειού ποταμού. Σαν τυπολογική προσέγγιση επιλέχθηκε η βιοτική με χρήση των ιχθυοκοινοτήτων που χαρακτηρίζουν τον κάθε υδατικό τύπο. Κατά την περίοδο της πιο επιβαρυμένης υδρολογικά περιόδου πραγματοποιήθηκαν ιχθυολογικές δειγματοληψίες με την μέθοδο της ηλεκτραλιείας σε αντιπροσωπευτικές θέσεις όλων των ποτάμιων υδατικών σωμάτων της λεκάνης απορροής. Τα δεδομένα αυτά ταξινομήθηκαν σε τύπους υδατικών σωμάτων ενώ στην συνέχεια οι τύποι αυτοί αναλύθηκαν με κατάλληλη στατιστική μεθοδολογία προκειμένου να είναι εμφανής η σημαντικότητα της διαφοροποίησης και η διακριτότητα των τύπων αυτών τόσο ως προς τα βιοτικά χαρακτηριστικά τους, δομικά και ταξινομικά, όσο και ως προς τα αβιοτικά. Τα αποτελέσματα μας αποδεικνύουν την σαφή διάκριση των τύπων αυτών συνεισφέροντας ουσιαστικά στην βελτίωση του παρόντος διαχειριστικού σχεδίου και συμβάλλοντας στην προσπάθεια μελλοντικής δημιουργίας ενός ιχθυολογικού δείκτη για την λεκάνη απορροής του Σπερχειού ποταμού στα πλαίσια του προγράμματος.ΚΡΗΠΙΣ.