Η αντιπλημμυρική προστασία της πόλης της Μυτιλήνης : - Λάσκαρης, Γαβριήλ (2015)
Η περιοχή μελέτης του άνω θέματος, είναι η πόλη της Μυτιλήνης, της νήσου Λέσβου. Δίνεται η γεωμορφολογία του εδάφους, της εν λόγω περιοχής, η γεωλογία – τεκτονική, μετεωρολογικά και κλιματολογικά στοιχεία, το υδάτινο περιβάλλον της περιοχής και στοιχεία για τα υπόγεια ύδατα της περιοχής. Παρουσιάζονται στατιστικά στοιχεία του πληθυσμού του αστικού χώρου της Μυτιλήνης. Εκτίθεται το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στους τρεις κύριους χειμάρρους της πόλης της Μυτιλήνης, οι οποίοι είναι ο χείμαρρος της ΔΕΗ, ο χείμαρρος της «Λαγκάδας» και ο χείμαρρος της «Χρυσομαλλούσας». Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον χείμαρρο της περιοχής «Λαγκάδα» της πόλης της Μυτιλήνης. Ο εν λόγω χείμαρρος, αποτελεί τον κυριότερο χείμαρρο της πόλης, μιας και διατρέχει την πόλη στο μεγαλύτερο τμήμα της. Αποτελεί τον χείμαρρο ο οποίος παρουσίασε, σε περιόδους έντονης βροχόπτωσης, επικίνδυνα φαινόμενα, τόσο για το άβιο όσο και για το έμβιο περιβάλλον της πόλης. Είναι αυτός που επηρέασε πολεοδομικά την πόλη. Για την μελέτη του χειμάρρου αυτού, μελετήθηκαν και επεξεργάστηκαν πολλοί παράγοντες και στοιχεία, τα οποία με λεπτομέρεια κατωτέρω εκτίθενται, όπως χάρτες του πληθυσμού της πόλης, στατιστικά στοιχεία του πληθυσμού της πόλης, στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.) κ.λπ. Φυσικά εκτίθενται τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του χειμάρρου αυτού, η λεκάνη απορροής του, το γεωλογικό υπόβαθρό του, η υδρογεωλογική συμπεριφορά των σχηματισμών του.