Αγροτουρισμός και πρωτοβουλία LEADER : - Αγγελή, Αικατερίνη (2015)
Ο αγροτουρισμός είναι μια ιδιαίτερη μορφή τουρισμού ο οποίος αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα και αποτελεί μια εναλλακτική μορφή ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών, ιδιαίτερα των ορεινών και μειονεκτικών, όπου οι δυνατότητες ανάπτυξης του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα είναι περιορισμένες. Γι’ αυτό το λόγο, τις τελευταίες δεκαετίες προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα ολοκληρωμένο μοντέλο ανάπτυξης του αγροτικού χώρου που βασίζεται στην βιώσιμη ανάπτυξη όλων των τομέων της οικονομίας και τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, ο αγροτουρισμός συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των πολιτικών καθώς και των τοπικών φορέων ανάπτυξης. Γενικός στόχος είναι η ανασυγκρότηση της υπαίθρου ώστε να αποτελέσει έναν ελκυστικό τόπο εγκατάστασης νέων ανθρώπων, αλλά και πόλο έλξης και αναψυχής για τους ανθρώπους της πόλης. Αυτή η μορφή αγροτικής ανάπτυξης που διαθέτει έντονα τα ποιοτικά στοιχεία είναι ικανή να αξιοποιήσει τον φυσικό, πολιτιστικό και πολιτισμικό πλούτο της υπαίθρου, καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό των τοπικών κοινωνιών. Ένα σημαντικό κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού αποτελούν οι γυναίκες, οι οποίες λόγω του εκσυγχρονισμού της γεωργίας έπαψαν να αποτελούν απαραίτητο στοιχείο του εργατικού δυναμικού της γεωργικής εκμετάλλευσης. Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των γυναικών στο πλαίσιο αγροτουριστικών δραστηριοτήτων δίνει την δυνατότητα στις γυναίκες να αποτελέσουν και πάλι κομμάτι του παραγωγικού ιστού της υπαίθρου.