Ανάλυση ορατότητας της εξορυκτικής δραστηριότητας: μελέτη περίπτωσης: Π.Ε Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας : - Κατσαντώνη, Αγγελική (2015)
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί μια αυξανόμενη τάση για την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων που διαθέτει η φύση, οι οποίοι αφθονούν κυρίως στα ορεινά τμήματα της Ελληνικής επικράτειας. Αν και η εξορυκτική δραστηριότητα αποτελεί ένας προσοδοφόρος κλάδος της παραγωγής που λειτουργεί ευνοϊκά για τις περιοχές στις οποίες αναπτύσσεται, οι διαρκείς ανθρώπινες παρεμβάσεις εντείνουν τα προβλήματα υποβάθμισης του τοπίου. Η υποβάθμιση του τοπίου αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί σημαντικό μέρος του πληθυσμού τόσο από το άμεσο περιβάλλον με την ένταση και τις διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών όσο και το έμμεσο περιβάλλον και την επιστημονική μερίδα. Στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας επιχειρείται να πραγματοποιηθεί ανάλυση λεκάνης ορατότητας με τη χρήση Συστημάτων Γεωγραφικών πληροφοριών (ΣΓΠ) για τις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε) Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Η υιοθέτηση της συγκεκριμένης μεθοδολογίας στοχεύει στην εκτίμηση της οπτικής όχλησης που προκύπτει από την ορατότητα της εξορυκτικής δραστηριότητας.