Πρόσληψη και αποτίμηση των μεταβολών του τοπίου : - Πατσουράκου, Κλεοπάτρα-Μαρία (2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετάται τμήμα του ελαιώνα της Λέσβου, ο ελαιώνας Γέρας- Πλωμαρίου, ο οποίος είναι ο ισχυρότερος του νησιού, με σκοπό την αποτίμηση των μεταβολών του τοπίου στην περιοχή αυτή. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε για τη διεξαγωγή της έρευνας ήταν προσωπικές συνεντεύξεις σε βάθος με τους κατοίκους της περιοχής. Θέλοντας να γνωρίσουμε το τοπίο του ελαιώνα σε βάθος πενήντα περίπου χρόνων, οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν με τους ερωτώμενους να είναι άνθρωποι και των δύο φύλων, κάτοικοι του Μεσαγρού, του Σκοπέλου και του Πλωμαρίου, ηλικίας από εξήντα περίπου ετών και άνω, προκειμένου να έχουν αναμνήσεις από τα παλαιότερα χρόνια. Τα αποτελέσματα της έρευνας φανέρωσαν δυστυχώς την εγκατάλειψη του ελαιώνα τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια, λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν, καθιστώντας αδύνατη την εντατική καλλιέργεια του ελαιώνα, καταλήγοντας έτσι στη μείωση της παραγωγής. Ο αντίκτυπος αυτής της μεταβολής του τοπίου, της μεταβολής του ελαιώνα, είναι ορατός όχι μόνο στο φυσικό τοπίο, αλλά και στους ίδιους τους ανθρώπους. Εκτός από τον ελαιώνα πλήττονται και οι ανθρώπινες, οι ηθικές αξίες. Δεν πρόκειται μόνο για μια φυσική «καταστροφή», αλλά για μια φυσική και ταυτόχρονα κοινωνικοοικονομική καταστροφή του τόπου και των κατοίκων. Κι αυτό γιατί ο ελαιώνας, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα αποτελεί πηγή ζωής, κι οι κάτοικοι βιώνουν ουσιαστικά την κατάρρευση του ελαιώνα, μέσα από την προσωπική τους κατάρρευση.