Παραδοσιακοί οικισμοί και οικιστική ανάπτυξη στη Σίφνο - Δερδεμέζη, Ευαγγελία Θεοδώρα (2015)
Η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι πολύ σημαντική για την τοπική ανάπτυξη μίας περιοχής. Θα πρέπει όχι απλά να διαφυλάσσεται αλλά και να γίνεται προσπάθεια διάδοσης σε νέες γενιές. Στις νησιωτικές περιοχές η πολιτιστική κληρονομιά απειλείται από το μαζικό τουρισμό, σκοπός είναι να γίνει προσπάθεια σωστής διαχείρισης του τουρισμού που θα σέβεται το χωροκοινωνικό σύστημα της περιοχής. Η οικιστική διάχυση που προκαλείται από την έντονη ανάγκη για οικοδόμηση, κυρίως λόγω της μεγάλης τουριστικής ζήτησης, είναι ικανή να επιφέρει αλλοιώσεις στους παραδοσιακούς οικισμούς και στο χώρο ευρύτερα. Επίσης, το τοπίο, εξετάζοντάς το ως κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχει δεχτεί αλλοιώσεις από την λανθασμένη χωροθέτηση δομών. Για αυτό εξετάστηκε η οπτική όχληση που είναι ικανές να επιφέρουν οι οχλούσες δομές σε ένα νησί όπως η Σίφνος.