Χωρική νοημοσύνη και ανάπτυξη χωρικής σκέψης φοιτητών Γεωγραφίας στην Ελλάδα : - Πασαλίδης-Χαντζής, Στέφανος (2015)
Στην εργασία που ακολουθεί θα ασχοληθούμε αρχικά με τις έννοιες της χωρικής αίσθησης, σκέψης, αντίληψης και νοημοσύνης. Κατόπιν, οι έννοιες αυτές θα συσχετιστούν με την Γεωγραφία και θα παρουσιαστούν τρόποι ανάπτυξης τους σε σχέση με το μάθημα αυτό. Το ερευνητικό κομμάτι που θα ακολουθήσει αφορά τη μελέτη της ανάπτυξης της χωρικής σκέψης των φοιτητών Γεωγραφίας στα δύο τμήματα Γεωγραφίας της Ελλάδας. Παρόμοια έρευνα σε φοιτητές Γεωγραφίας και γενικότερα σε φοιτητές Γεωγραφίας στο ευρύτερο φάσμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν υφίσταται στο διεθνή χώρο. Τα καινούρια προγράμματα σπουδών Γεωγραφίας θεωρούν την ανάπτυξη της χωρικής σκέψης αναγκαιότητα και μάλιστα από τις χαμηλότερες βαθμίδες της εκπαίδευσης όπως αυτής της δευτεροβάθμιας. Προσπάθειες μελέτης της χωρικής νοημοσύνης έχουν γίνει στο Εξωτερικό σε παιδιά μικρής ηλικίας. Στο εσωτερικό, ο καθηγητής ψυχολογίας Τσαούσης Ιωάννης του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει μελετήσει τη χωροαντιληπτική ικανότητα ενήλικων ατόμων.