Θεωρήσεις σχετικά με την ταχύτητα διάδοσης του ήχου σε παράκτια ύδατα του Αιγαίου : - Κλειάσιος, Χρήστος (2015)
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι η δημιουργία ενός θεωρητικού μοντέλου υπολογισμού της ταχύτητας του ήχου σε παράκτια ύδατα του Αιγαίου με την χρήση μόνο των παραμέτρων θερμοκρασίας και βάθους. Το μοντέλο κατασκευάστηκε βάσει επιτόπιων μετρήσεων φυσικών παραμέτρων (θερμοκρασία, αλατότητα) σε εννέα κόλπους την ίδια χρονική περίοδο. Η λήψη των δεδομένων έγινε με την χρήση οργάνου CTD τον Ιούλιο του 2014 και η επεξεργασία τους μέσω του ανοιχτού λογισμικού ODV. Η μεθοδολογία του μοντέλου βασίζεται στον υπολογισμό μιας ενιαίας μέσης αλατότητας για τα παράκτια ύδατα του Αιγαίου όπου βάσει αυτής προσδιορίστηκε μια νέα ταχύτητα ήχου για κάθε σημείο. Η ταχύτητα αυτή και η θερμοκρασία, αποτελούν τις ανεξάρτητες μεταβλητές στο γενικευμένο γραμμικό μοντέλο (GLM) που εφαρμόστηκε για τον τελικό υπολογισμό της ταχύτητας ήχου. Αποτελέσματα της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε είναι η περιγραφή της υδρολογικής κατάστασης των εννέα κόλπων καθώς και η εξίσωση που ισχύει για τον υπολογισμό της ταχύτητας ήχου στα παράκτια ύδατα του Αιγαίου.