Προσδιοριστικοί παράγοντες στις αξίες και τις εκτιμήσεις των ακινήτων : - Αθουσάκη, Βικτώρια (2014)
Η παρούσα ερευνητική εργασία εκπονήθηκε με σκοπό τον προσδιορισμό και την ανάλυση των παραγόντων που καθορίζουν τις τιμές των ακινήτων αρχικά σε εθνικό επίπεδο και ειδικότερα στην περιφέρεια Ηρακλείου Κρήτης. Βασικά θέματα της εργασίας είναι να οριστεί το ακίνητο και οι παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών, οι διαδικασίες με τις οποίες κοστολογείται ένα ακίνητο καθώς και η παρουσίαση της φορολογίας ακινήτων στη χώρα μας. Τέλος, παραθέτοντας στοιχεία για την περιφέρεια Ηρακλείου αναζητούνται και παρουσιάζονται οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές όχι μόνο ανάλογα με τις τάσεις της εθνικής οικονομίας αλλά και ανάλογα παραγόντων που δεν ορίζει πάντα η κτηματαγορά. Τα βασικά ερωτήματα που θέτει η εργασία και προσπαθεί να απαντήσει είναι το κατά πόσο δυνατή είναι η ακριβής κοστολόγηση ενός ακινήτου δεδομένου ότι λαμβάνεται υπόψη πληθώρα παραγόντων αλλά και οι πιθανές προσδοκίες για τις τάσεις και την εξέλιξη της κτηματαγοράς υπό του πρίσματος της εθνικής οικονομικής κρίσης.