Διερεύνηση βιοποικιλότητας κοραλλιγενών βιοκοινοτήτων στην Β.Α. Λέσβο : - Κατσούπης, Χρήστος (2015)
Στα πλαίσια της παρούσας μελέτης, διερευνήθηκε με μη καταστρεπτική φωτογραφική μέθοδο η βιοποικιλότητα της κοραλλιγενούς βιοκοινότητας στην ξέρα του Παλιού στην Βορειοανατολική Λέσβο. Έγινε δειγματοληψία με αυτόνομη κατάδυση και συλλέχθηκαν δείγματα από τρείς ζώνες βαθών (10, 20 και 30 μέτρα). Τα φωτογραφικά δείγματα επεξεργάστηκαν και έγινε τοποθέτηση στρωματοποιημένα τυχαίων σημείων με το πρόγραμμα photoQuad (Trygonis & Sini, 2012). Ακολούθησε η ταυτοποίηση των εδραίων οργανισμών στα τυχαία σημεία και η ταυτοποίηση όλων των αναγνωρίσιμων βενθικών οργανισμών. Αρχικα δημιουργήθηκε κατάλογος των ειδών που βρέθηκαν με φυλογενετική σειρά και έπειτα εφαρμόστηκαν οι πολυμεταβλητές μέθοδοι ανάλυσης Cluster Analysis και MDS για να βρεθούν τα ποσοστά ομοιότητας μεταξύ των διαφορετικών ζωνών βάθους. Από την επεξεργασία των δεδομένων βρέθηκε οτι η κύρια δομή της κοραλλιγενούς βιοκοινότητας ξεκινάει να σχηματίζεται από το βάθος των 20 μέτρων και εκτείνεται προς μεγαλύτερα βάθη.