Καλλιέργεια μακροφυκών Cystoseira σε ελεγχόμενες συνθήκες εργαστηρίου και σε τεχνητό υπόστρωμα στο πεδίο : - Παπαδημητρίου, Απόστολος Ευαγ (2015)
Τα είδη του γένους Cystoseira, κυριαρχούν στην ανώτερη φωτόφιλη υποπαραλιακή ζώνη των καθαρών ακτών της Μεσογείου Θάλασσας, παίζοντας σημαντικό ρόλο στη δομή και τη λειτουργία των παράκτιων οικοσυστημάτων, αντίστοιχο με αυτό των κελποφυκών στις εύκρατες ωκεάνιες ακτές της υδρογείου. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα κελποφύκη οι γνώσεις μας για τα είδη Cystoseira, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την οικοφυσιολογία και τον κύκλο ζωής τους, είναι ελάχιστες. Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν: (1) να μελετήσει, μετά από μακροχρόνια καλλιέργεια στο εργαστήριο, σε διαφορετικές συνθήκες θερμοκρασίας και μήκους ημέρας, τις βασικές οικοφυσιολογικές αποκρίσεις και τον κύκλο ζωής, με έμφαση στην αναπαραγωγή, δύο κοινών ειδών του γένους Cystoseira, την C. barbatula και την C. compressa, (2) να αναπτύξει την τεχνολογία αποκατάστασης παράκτιων περιβαλλόντων μέσω της μεταφύτευσης και καλλιέργειας των ειδών σε τεχνητούς υφάλους στο πεδίο. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν τέσσερα πειράματα, δύο σε ελεγχόμενες συνθήκες εργαστηρίου διάρκειας 13 και 8 μηνών, αντίστοιχα και δύο σε τεχνητά υποστρώματα στο πεδίο, διάρκειας 6 μηνών το καθένα.