Γεωγραφική κατανομή και οικολογία του ασιατικού σκίουρου (Sciurus anomalus) στο νησί της Λέσβου : - Τσιριπλή, Ελένη (2014)
Σε αυτή την εργασία εξετάστηκε η οικολογία καθώς και η γεωγραφική κατανομή του Ασιατικού σκίουρου (Sciurus anomalus) στο νησί του Ανατολικού Αιγαίου στη Λέσβο . Με τη βοήθεια του προγράμματος GIS, το νησί της Λέσβου χωρίστηκε σε 460 κελιά των 2Χ2km. Στη συνέχεια με τη χρήση GPS πήραμε στήγματα από 89 τοποθεσίες οι οποίες περάστηκαν στον χάρτη GIS μας. (χρησιμοποιήθηκαν δεκαδικές συντεταγμένες). Η παρουσία του σκίουρου σε μία τοποθεσία βασίστικε σε άμεσες οπτικές παρατηρήσεις (πράσινες κουκίδες στον χάρτη), σε έμμεσες παρατηρήσεις οι οποίες ήταν απομηνάρια τροφών όπως κουκουνάρια και αμύγδαλα ή και μαρτυρίες ντόπιων (φούξια κουκίδες στον χάρτη) και τέλος υπάρχουν και οι μπλέ κουκίδες που αντιπροσωπεύουν τα κατάλληλα ενδιαιτήματα των Περσικών σκίουρων (λαμβάνοντας υπόψην τις προτιμήσεις τους). Παρατηρήθηκαν αλλαγές ενδιαιτημάτων, οι οποίες οφείλονται κυρίως στην καρποφορία συγκεκριμένων δέντρων τα οποία προτιμάει ο Ασιατικός σκίουρος. Επίσης με το Corine 2000 το οποίο εγκαταστήσαμε σαν layer στο GIS μας, μπορέσαμε να ψηφιοποιήσουμε τα κομμάτια της γής τα οποία είναι κατάλληλα για ενδιαιτήματα του Ασιατικού σκίουρου, π.χ. ελαιώνες και μικτά δάση, με αυτό τον τρόπο μπορέσαμε να τα συγκρίνουμε με τις τοποθεσίες που συλλέξαμε και να βρούμε που μπορούν να βρεθούν οι Ασιατικοί σκίουροι στο νησί. Βρέθηκαν αρκετοί σκίουροι νεκροί στο οδικό δίκτυο, είναι γεγονός πως υπάρχει απώλεια ενδιαιτημάτων και κατακερματισμός τους, κάτι το οποίο απειλεί τον πλυθησμό του Ασιατικού σκίουρου.