Συγκριτική μελέτη βιολογικών δράσεων φαρμακευτικών φυτών με τα αντίστοιχα συμπληρώματα διατροφής σε in vitro επίπεδο : - Τσιπολίτη Θεοδώρα (2015)
Η παρούσα πτυχιακή μελέτη έχει ως σκοπό την in vitro σύγκριση της βιοδραστικότητας τριών εδώδιμων φυτών με φαρμακευτικές δράσεις: την αγκινάρα (Cynara scolymus), το μάραθο (Foeniculum vulgare) και το σκόρδο (Allium sativum), αλλά και την διερεύνηση της άποψης των καταναλωτών για τα Συμπληρώματα Διατροφής μέσω χρήσης ερωτηματολογίου. Για το σκοπό αυτό μελετήθηκαν εκχυλίσματα των τριών φυτών τόσο υπό μορφή συμπληρώματος διατροφής φυτοθεραπείας όσο και υπό αποξηραμένης μορφής τους όπως διατίθεται στο εμπόριο.Αρχικά, εκχυλίστηκαν τα υπό μελέτη δείγματα και το σύνολο των δειγμάτων αναλύθηκαν ως προς την περιεκτικότητά τους σε φαινολικά συστατικά με τη μέθοδο Folin-Ciocalteau. Στη συνέχεια, τα εκχυλίσματα εξετάστηκαν ως προς την αντιοξειδωτική τους δράση μέσω των δοκιμασιών ABTS και CUPRAC. Ακολούθησε εκτίμηση της αντιαθηρογόνου δράσης τους μέσω μέτρησης της αναστολής της οξείδωσης πλάσματος ανθρώπινου αίματος την προκαλούμενη από ιόντα Cu2+ και της αντιθρομβωτικής δράσης των εκχυλισμάτων μέσω μέτρησης της αναστολής του θρομβωτικού λιποειδικού παράγοντα γνωστού ως Παράγοντα Ενεργοποίησης των Αιμοπεταλίων (Platelet Activating Factor, PAF).Τα δείγματα εμφάνισαν διαφορετικού επιπέδου αντιοξειδωτική, αντιθρομβωτική και αντιαθηρογόνο δράση με στατιστικά σημαντικές διακυμάνσεις. Η αγκινάρα παρουσίασε τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φαινολικά συστατικά και ταυτόχρονα την υψηλότερη βιοδραστικότητα όπως εκτιμήθηκε με τις παραπάνω δοκιμασίες. Επιπλέον, όλα τα εκχυλίσματα συμπληρωμάτων διατροφής φυτοθεραπείας εμφάνισαν αξιοσημείωτες διαφορές συγκριτικά με τα αντίστοιχα των αποξηραμένων μορφών του εμπορίου. Η διερεύνηση της άποψης των καταναλωτών για τα συμπληρώματα διατροφής φυτοθεραπείας έδειξε ότι το ευρύ κοινό δεν χρησιμοποιεί συστηματικά τέτοιου είδους συμπληρώματα διατροφής. Εντούτοις, οι απαντήσεις των καταναλωτών έδειξαν παράλληλα ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφορά τη βελτίωση της αθλητικής τους απόδοσης και τη θεραπεία κάποιας ασθένειας.