Τροφές και συστατικά αυτών με αντικαρκινικές ιδιότητες : - Καρπουζάκης, Ιερώνυμος (2015)
Ο καρκίνος είναι μία από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες. Λόγω του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας, έχει επιβληθεί μια διαφορετική προσέγγιση της νόσου, όπως είναι η χημειοπροφύλαξη. Η χημειοπροφύλαξη ορίζεται ως η χρήση κάποιων ουσιών που αναστέλλουν ή αποτρέπουν τη καρκινογένεση, δημιουργώντας σε κάποιο βαθμό θεραπευτικό αποτέλεσμα (therapeutic effect). Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες σ’ ένα μεγάλο αριθμό συστατικών, γνωστοί ως φυτοχημικοί παράγοντες (phytochemicals factors) που περιέχονται στα φρούτα και έχουν δείξει δράση έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου σε ποικίλες in vitro, in vivo, αλλά και σε επιδημιολογικές μελέτες. Λόγω των αναμενόμενων και επίπονων πειραμάτων, απομένει η εφαρμογή τους στον άνθρωπο. Ανάμεσα στα φυτοχημικά εντάσσεται μια κατηγορία χημικών οργανικών ενώσεων, οι φαινολικές ενώσεις, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτές οι κατηγορίες ενώσεων είναι ευεργετικές για την υγεία του ανθρώπου, καθώς στρέφονται ενάντια των ελευθέρων ριζών (ROS), ενεργοποιούν την αποτοξίκωση των καρκινογόνων παραγόντων από τα ξενοβιοτικά ένζυμα του μεταβολισμού, επιδρούν στη κυτταρική διαφοροποίηση και την απόπτωση, επεμβαίνουν στην έκφραση και λειτουργική ενεργοποίηση των ογκοκατασταλτικών γονιδίων, στην αγγειογένεση και τη μετάσταση. Για όλους αυτούς τους λόγους και για το λόγο ότι τα φρούτα εντάσσονται στη Μεσογειακή Διατροφική Πυραμίδα, η παρουσία αυτών των χημικών ενώσεων αποτελούν μαζί με την ευεργετική δράση κάποιων βιταμινών και μετάλλων έναν επιπλέον λόγο για να συνιστάται η κατανάλωσή τους στη καθημερινή μας διατροφή.