Η επιχειρηματική εκμετάλευση των οσπρίων της Λήμνου : - Μπλετσογιάννης, Γεώργιος (2015)
Τα όσπρια είναι ξερά σπέρματα ψυχανθών φυτών, και αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, διαλυτών φυτικών ινών, πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, τροφές δηλαδή ιδιαίτερα υψηλής θρεπτικής και διαιτητικής αξίας. Επιπλέον η καλλιέργεια των οσπρίων παρέχει οφέλη για τον παραγωγό, το περιβάλλον και την υποστήριξη της αειφορίας από την καλλιέργειά τους.Σε παγκόσμια κλίμακα, τα όσπρια παράγονται σε 171 χώρες, με συνολικές παραγωγές που αποκλίνουν αριθμητικά, ανάλογα με τις συνολικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις της κάθε χώρας αλλά και τις διατροφικές συνήθειες κάθε λαού, που σε πολλές περιπτώσεις εξαρτώνται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Παρατηρούμε όμως ότι οι εξαγωγές οσπρίων σε όλο των κόσμο έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια.Σε μια Ιστορική αναδρομή ανακαλύπτουμε ότι τα όσπρια καλλιεργήθηκαν ανελλιπώς στον ελλαδικό χώρο από την αρχή της 7ης χιλιετίας π.Χ. και ότι στους προϊστορικούς χρόνους, με κυρίαρχη τη φακή ,προσέθεταν ποικιλία στα γεύματα και συνέβαλαν με τις πολύτιμες, φυτικής προέλευσης, πρωτεΐνες τους, στη διατροφή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Το κυριότερο χαρακτηριστικό της καλλιέργειας των οσπρίων στην χώρα μας σήμερα, είναι η μικρή σε έκταση καλλιέργεια τους, που από χρόνο σε χρόνο μειώνεται συνεχώς, με συνέπεια την ελλειμματική παραγωγή, που δεν μπορεί να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες της κατανάλωσης (τα όσπρια που καταναλώνονται στη χώρα μας είναι στο μεγαλύτερό τους μέρος εισαγόμενα), αν και ο αγροδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, γιατί συνδέει τρείς πολύ σημαντικούς κλάδους της , της αγροτικής παραγωγής της μεταποίησης και τον διανεμητικό κλάδο.Σε ορισμένες περιοχές της χώρας όμως, όπως είναι το Λισβόρι, η Λήμνος, η Σαντορίνη και η Φλώρινα, έχει επιβιώσει η παραγωγή ιδιαίτερων τοπικών ποικιλιών οσπρίων, τα οποία έχουν ιδιαίτερη γεύση και παρά το μεγάλο κόστος τους, είναι περιζήτητα από τους καταναλωτές που τα γνωρίζουνΤο πρόβλημα της ελλειμματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και ως εκ τούτου και της Ελλάδας) σε φυτικές πρωτεΐνες, το οποίο συνδέεται με την μειωμένη καλλιέργεια των ψυχανθών και οι αρνητικές επιπτώσεις που αυτό δημιούργησε, απασχόλησε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εξέδωσε ψήφισμα και ζητά από την επιτροπή γεωργίας να ακολουθήσει ‘μεσο- έως μακρο-πρόθεσμη προσέγγιση για την αναθεώρηση της πολιτικής σχετικά με τις πρωτεΐνες, την υποστήριξη των γεωργών που τα καλλιεργούν , την αξιοποίηση μέτρων προώθησης και κατανάλωσης τους και την προστασία προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη ή παραδοσιακών προϊόντων.Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρακολούθηση των ανασταλτικών παραγόντων για την καλλιέργεια των οσπρίων στην Ελλάδα και των τρόπων αντιμετώπισης τους ,καθώς και τα νέα δεδομένα για την ελληνική γεωργία και τη βιομηχανία που δημιουργεί ο θεσμός της συμβολαιακής γεωργίας ,της αξιοποίησης των συστημάτων διαχείρισης ολικής ποιότητας και της αξιοποίησης των ερευνητικών προγραμμάτων.Γνωρίζοντας ότι ο Αγροτικός Τομέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου παράγει μοναδικά προϊόντα, τα οποία με τις κατάλληλες παρεμβάσεις μπορούν να απογειώσουν αναπτυξιακά την Περιφέρεια, επιχειρείται η αξιολόγηση της κατάστασης, των προβλημάτων, των ευκαιριών και των προοπτικών του Αγροτικού τομέα και ειδικότερα της Λήμνου, στην παραγωγή των ξεχωριστών ποικιλιών των οσπρίων (Αφκός Λήμνου, κουκιά, ρεβίθι Παναγιάς, φασόλια –ασπρομάτικα) και εξαγωγή συμπερασμάτων και προτάσεων για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού buisness plan, από την παραγωγή και την συσκευασία ως το marketing για την μέγιστη εκμετάλλευση των προϊόντων