Ανασκόπηση σχεδιαστικών αρχών και προδιαγραφών και μελέτη περίπτωσης στην σχεδίαση και δοκιμή ψηφιακού διαδραστικού παιχνιδιού εκμάθησης των χρωμάτων ως εκπαιδευτικό βοήθημα στα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, με προβλήματα κώφωσης και βαρηκοΐας : - Αθανασίου, Δωροθέα (2015)
Η εκπαίδευση είναι ένα σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας. Όσον αφορά την κοινωνία των κωφών μαθητών, παρατηρούνται πολλά στοιχεία που καθιστούν αυτό το κομμάτι του πληθυσμού σε θέση να διερευνηθεί περισσότερο και να βοηθηθεί ειδικά στο θέμα της εκπαίδευσης. Τα παιδιά αυτά έχουν την ανάγκη από βοηθήματα που θα καλύπτουν τις ελλείψεις που δημιουργούνται λόγω αδυναμία ακοής. Οι διαδραστικές εφαρμογές είναι ένα προσιτό και εύχρηστο μέσο ώστε να αυξήσουν την ποιότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα της μάθησης των παιδιών αυτών. Το παιχνίδι επιπρόσθετα είναι ένα από τα σημαντικότερα μέσα επικοινωνίας των παιδιών. Με βάση τα παραπάνω η διπλωματική εργασία έχει ως στόχους (α) την επισκόπηση οδηγιών για σχεδίαση πολυμεσικών εφαρμογών για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με προβληματα κώφωσης ή βαρηκοΐας και (β) τη σχεδίαση, ανάπτυξη και αξιολόγηση λειτουργικού πρωτοτύπου πολυμεσικού διαδραστικού παιχνιδιού, που βασικοί στόχοι του είναι η προετοιμασία των παιδιών του νηπιαγωγείου για το δημοτικό, η ενίσχυση του λόγου των παιδιών και η εκμάθηση συμβατών με την ηλικία λέξεων.