Μελέτη αντοχής σε κόπωση μίας ενισχυμένης χαλύβδινης γάστρας πλοίου : - Αρακάς, Κ. Γεώργιος (2015)
Η εργασία ασχολείται με το θέμα της αντοχής της γάστρας ενός τυπικού πλοίου από χάλυβα. Αρχικά, γίνεται μια ανασκόπηση στο κυριότερο ναυπηγικό υλικό, τον χάλυβα, και αναφέρονται οι βασικές αρχές σχεδίασης μιας γάστρας πλοίου, οι τυπικές φορτίσεις που δέχεται και η βασική γεωμετρική δομή της. Προσεγγίζεται το ζήτημα της θραύσης από κόπωση στις ναυπηγικές κατασκευές και οι διάφοροι παράγοντες και παράμετροι που επηρεάζουν τον ρυθμό διάδοσης μιας ρωγμής σε μια ενισχυμένη χαλύβδινη γάστρα πλοίου. Για την απλοποίηση του προβλήματος, η μελέτη γίνεται μέσω παραμετρικής ανάλυσης με πεπερασμένα στοιχεία μιας επιφάνειας με ενισχυτικά μέρη σε εφελκυστικά εναλλασσόμενα φορτία στο πρόγραμμα ANSYS. Τα πειραματικά αποτελέσματα μετά την αλλαγή των παραμέτρων, συγκρίθηκαν με αυτά μιας αντίστοιχης μελέτης και αξιολογήθηκαν με βάση στοχαστικές εκτιμήσεις. Τα συμπεράσματα συγκρίθηκαν με αυτά του άρθρου από την προηγούμενη μελέτη και υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως οδηγός για τον προγραμματισμό επιθεωρήσεων και επισκευών πλοίων.