Περιβαλλοντικό και νομοθετικό πλαίσιο εξόρυξης υποθαλάσσιων αδρανών υλικών : - Χαραλαμπή, Βασιλεία (2014)
Τα υποθαλάσσια κοιτάσματα αδρανών υλικών (ΥΚΑΥ) αποτελούν σημαντικές πηγές ορυκτών πόρων. Στις μέρες μας παρατηρείται μία αυξανόμενη ζήτηση των υλικών αυτών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού συνιστούν πρώτες ύλες στον κλάδο της βιομηχανίας και χρησιμοποιούνται ως υλικά αναπλήρωσης στις υπό-διάβρωση παραλιακές ζώνες. Η κύρια εκμετάλλευση τους, παρατηρείται στα βορειο-ευρωπαϊκά κράτη (Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.α.) και λιγότερο στις χώρες της Μεσογείου. Η εξόρυξη των ΥΚΑΥ ταυτίζεται με μία αρκετά δύσκολη και δαπανηρή τεχνική, την τεχνική της βυθοκόρησης, η οποία συνδέεται με σημαντικές άμεσες και έμμεσες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον. Το γεγονός αυτό εντείνει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για ανάπτυξη ενός συγκροτημένου, ενιαίου και καθοριστικού περιβαλλοντικού και νομοθετικού πλαισίου, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. και των διεθνών συμβάσεων, το οποίο θα αποβλέπει στα μέγιστα οικονομικά οφέλη, με κύριο γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Στην Ελλάδα, δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη στοχευμένες έρευνες σχετικά με τον εντοπισμό, το χαρακτηρισμό της ποιότητας και την εξόρυξη ΥΚΑΥ, παρά το γεγονός ότι το γεωλογικό υπόβαθρο, στο σύνολό του, ευνοεί την εμφάνισή τους. Μικρές ποσότητες αδρανών υλικών εξορύσσονται παρανόμως. Στην παρούσα εργασία γίνεται μία προσπάθεια δημιουργίας ενός σχέδιου πρωτοκόλλου για την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων αδρανών υλικών στην Ελλάδα, βάση της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με τον εντοπισμό και την εξόρυξη των ΥΚΑΥ, με κύριο γνώμονα την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.