Εύρεση χαρτοφυλακίου με βάση τον αλγόριθμο critical line algorithm : - Λάμπρου, Σταυρούλα (2014)
Το θεμελιώδες υπόδειγμα μέσου-διακύμανσης (mean-variance model) είναι ένα μαθηματικό πρότυπο σύνθεσης χαρτοφυλακίων που βασίζεται στον ανταγωνισμό (trade-off) των επενδυτικών κριτηρίων της απόδοσης και του κινδύνου, όπως αυτά εκφράζονται από τα στατιστικά μέτρα της αναμενόμενης τιμής (expected value) και της διακύμανσης (variance). Το μαθηματικό αυτό πρότυπο εισήχθη από τον Harry Markowitz, ο οποίος το 1990 έλαβε το Nobel οικονομικών για τις καινοτόμες μεθοδολογικές προσεγγίσεις που χρησιμοποίησε στην έρευνά του πάνω στη θεωρία χαρτοφυλακίου (portfolio theory). Το αποτέλεσμα του μαθηματικού αυτού προτύπου δίνει τον υπολογισμό των ποσοστών με τα οποία κάθε χρεόγραφο πρέπει να συμμετέχει σε αυτό για διάφορα ζεύγη απόδοσης-κινδύνου. Με άλλα λόγια, δίνει την άριστη σύνθεση ενός χαρτοφυλακίου. Το σύνολο των άριστων χαρτοφυλακίων συνιστά μια καμπύλη η οποία καλείται αποτελεσματικό μέτωπο (efficient frontier). Σκοπός της πτυχιακής αυτής εργασίας είναι η εύρεση χαρτοφυλακίου με βάση τον αλγόριθμο Critical Line Algorithm (CLA), έναν αλγόριθμο που αναπτύχθηκε από τον Markowitz, με σκοπό την βελτιστοποίηση ενός χαρτοφυλακίου. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, πρώτα θα γίνει μια εισαγωγή στους βασικούς χρηματοοικονομικούς όρους που θα χρησιμοποιηθούν με παράλληλη διατύπωση των απαραίτητων μαθηματικών εξισώσεών τους. Στη συνέχεια θα αναπτυχθεί η μεθοδολογία μελέτης και υπολογισμού του αποτελεσματικού μετώπου των χαρτοφυλακίων και η παρουσίαση του αλγόριθμου CLA. Στο δεύτερο μέρος της πτυχιακής, θα γίνει η ανάλυση του κώδικα του αλγόριθμου CLA σε γλώσσα Python καθώς και η ανάπτυξη της εφαρμογής για τον υπολογισμό και την εξαγωγή των καμπυλών αποτελεσματικού μετώπου του χαρτοφυλακίου.