Παράκτια μορφοδυναμικής της ακτής του Κορινθιακού κόλπου στο νομό Κορινθίας με έμφαση στην παραλία Βραχατίου : - Κανελλόπουλος, Αλέξης (2014)
Μια από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που βιώνει ο πλανήτης μας είναι η άνοδος της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας. Το γεγονός ότι οι παράκτιες ζώνες περιλαμβάνονται στα πλέον δυναμικά και εξελισσόμενα συστήματα του πλανήτη με τεράστια οικολογική και οικονομική αξία, καθιστά τον κατακλυσμό τους ως μια από τις σοβαρότερες συνέπειες της ανόδου της θαλάσσιας στάθμης. Έντονα καιρικά φαινόμενα όπως καταιγίδες και μετεωρολογικές παλίρροιες, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν σε ένταση και ισχύ, δρούν προσθετικά στο φαινόμενο αυτό και μπορούν να οδηγήσουν σε πλημμύρες και σε καταστάσεις όπου ο πληθυσμός και οι υποδομές της παράκτιας ζώνης μπορεί να κινδυνεύσουν. Ο προσδιορισμός της φυσικής αντίδρασης της ακτογραμμής σε ενδεχόμενες μεταβολές της στάθμης της θάλασσας είναι χρήσιμος για τη διατήρηση και προστασία των ευπαθών παράκτιων συστημάτων. Στην παρούσα εργασία γίνεται μια γεωμορφολογική παρατήρηση της παράκτιας περιοχής του Ν. Κορινθίας προς τον Κορινθιακό κόλπο και προβλέπεται η οπισθοχώρηση της παραλίας Βραχατίου Κορινθίας όπως αυτή εκτιμήθηκε από την εφαρμογή αριθμητικών και αναλυτικών μοντέλων.