Αναζήτηση παθογόνων μυκήτων (Cryptococcus gattii και Exophiala dermatitidis) σε ενδιαιτήματα στο νησί της Λέσβου : - Σιδεράς, Γεώργιος (2014)
Η παρούσα μελέτη εστιάζει στην αναζήτηση παθογόνων για τον άνθρωπο μυκήτων Cryptococcus gattii και Exophiala dermatitidis σε δύο φυσικά περιβάλλοντα, τους κορμούς δέντρων και το χώμα από τις ρίζες των δέντρων, στο ανατολικό τμήμα του νησιού της Λέσβου. Δείγματα ελήφθησαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, από τα ίδια δειγματοληπτικά σημεία κάθε φορά, σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν τυχόν διαφορές στη συχνότητα εμφάνισης του κάθε μύκητα ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Η μαύρη ζύμη E. dermatitidis απομονώθηκε σε μεγάλο ποσοστό (44,4%) από τους κορμούς δέντρων, ιδιαίτερα των πεύκων (Pinus brutia), και σποραδικά από το χώμα. Στατιστικά σημαντική διαφορά στην ανάπτυξη του μύκητα βρέθηκε ανάμεσα στις εποχές του χειμώνα και της άνοιξης. Ο μύκητας C. gattii δεν απομονώθηκε σε κανένα δείγμα του χρόνου, το οποίο είναι μια ένδειξη ότι ο μύκητας δεν αναπτύσσεται στην περιοχή μελέτης.