Η αρχαιοκαπηλία στην Ελλάδα - Παλαιολόγου, Ακριβή-Διαμάντω (2014)
Η εργασία επιχειρεί βιβλιογραφική προσέγγιση για να διαπραγματευτεί υλικό σχετικό με κυρίαρχες θλιβερές όψεις της αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας τόσο εν καιρώ πολέμου όσο και την σήμερον ημέρα, διαρθρώνοντας το σε τέσσερεις άξονες ενδιαφέροντος, την πολιτιστική κληρονομιά, την αρπαγή αρχαίων μνημείων υπό την Γερμανική κατοχή, την αρχαιοκαπηλία από το 1975 μέχρι σήμερα και το νομοθετικό πλαίσιο. Συγκεντρώνονται, εξετάζονται και αποτιμώνται τα τέσσερα αυτά πεδία ως προς τα γεγονότα που έχουν σημαντική θέση στην ελληνική ιστορία, με σκοπό να επισημανθούν, ο όρος πολιτιστική κληρονομιά, καθώς ο τρόπος αρπαγής και λεηλασίας των αρχαίων μνημείων και ο τρόπος αντιμετώπισης του από το κράτος, προκειμένου να διαμορφωθούν ιδέες και προτάσεις για την ελάττωση τέτοιων φαινομένων και την προστασία τους από το νόμο. Κομβικά ζητήματα που αναδύονται κατά την παράθεση των γεγονότων αναλαμβάνουν διττή σημασία, αφενός ως θεματικές που χρήζουν προβολής ως ιστορικά ευαίσθητες, αφετέρου ως γεγονότα που το πρόβλημα τους επιζητά λύσεις. Έτσι η αρπαγή και η λεηλασία αρχαίων τόπων και μνημείων, η γενικότερη υποβάθμιση τους, η εξέταση της πορείας τους από την αρχαιότητα έως και σήμερα προκειμένου να έρθει στην επιφάνεια η ανθρωπογενής δράση εις βάρος των μνημείων, αλλά και η προστασία τους από την ελληνική έννομη τάξη.