Επιστρέφοντας : - Σταματάκου, Μαρίνα (2014)
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να αναδείξει την εμπειρία της περιήγησης στο Κάστρο της Μυτιλήνης μέσα από μία μορφή αφήγησης που ξεπερνά την ιστορική πληροφορία. Η αφήγηση αυτή, η οποία έχει τη μορφή ιστολογίου, δομείται με σημείο αφετηρίας τη βιωματική πρόσληψη του χώρου και του χρόνου του μνημείου. Η βιωματική πρόσληψη δε μπορεί να είναι εφικτή μέσα από την τουριστική πρακτική της μίας και μοναδικής επίσκεψης, η οποία διεξάγεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η βιωματική πρόσληψη βασίζεται στη διάρκεια και την επιστροφή, η οποία ακονίζει τη ματιά του επισκέπτη και του επιτρέπει να εστιάσει σε λεπτομέρειες του μνημείου. Από την άλλη, σε αντίθεση με τον επισκέπτη-τουρίστα, ο τακτικός επισκέπτης αφήνεται να παρασυρθεί από την πολυχρονικότητα του μνημείου, δε μπαίνει στη διαδικασία να το τεμαχίσει και να το δομήσει μέσα από γραμμικούς χρονολογικούς πίνακες εξέλιξης. Στην περίπτωση του Κάστρου λοιπόν, βυζαντινά, γενουάτικα και οθωμανικά κατάλοιπα γίνονται ένα, ή συνθέτουν –κάθε φορά- διαφορετικές εικόνες.